Multa lume s-a intrebat ce s-a intâmplat in ultima perioada de au explodat arestarile pe motive de coruptie.

Cum, de pâna acum un an si ceva nu se petrecea mai nimic si, apoi, dintr-o data, demnitarii si oamenii de afaceri au inceput sa defileze cu catuse la mâini in drumul spre arestul politiei.

Raspunsul este uimitor de simplu si nu tine nici de schimbarea politica, nici de schimbarile petrecute la vârful sistemului de Justitie.

Pur si simplu, de la 1 februarie 2014, de când au intrat in vigoare noile coduri pritocite sub regimul Basescu, procurorul nu mai are nevoie de probe ca sa solicite si sa obtina arestarea cuiva.

Pare o vorba mare; dar nu este. Pur si simplu, pentru a se aresta preventiv un om inainte de 1 februarie 2014, trebuiau sa existe “probe si indicii temeinice” ca persoana respectiva a savârsit o fapta penala.

Si nu doar atât, pâna a avea calitatea de inculpat, persoana respectiva trecea prin mai multe faze: faptuitor, invinuit si abia, apoi, inculpat. In tot acest timp, persoana respectiva isi pregatea apararea pentru ca, spre deosebire de zilele noastre, cele trei calitati succesive nu le dobândea intr-o singura zi.

Azi, o persoana poate fi ridicata, dimineata, din pat cu mascatii si plimbata prin fata camerelor de vederi catre parchet, de unde iese, seara, cu catuse la mâini, fiind deja inculpat, cu propunere de arestare.

Si asta pentru ca procurorul nu mai are nevoie de “probe si indicii temeinice”, ci doar de “suspiciuni rezonabile” ca omul respectiv ar fi savârsit fapte penale.

Un simplu denunt este suficient pentru aresta preventiv un om.

Desigur, pentru a-l condamna este nevoie, in continuare de probe.

Si, probabil, ii vom vedea pe majoritatea celor arestati cu atâta vâlva, achitati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Din 1989 incoace ,haosul intern creat pe fondul strategiei externe de reasezare a pozitiilor geo-strategice a generat la toate nivele un biotop numai bun pentru dezvoltarea activitatii infractionale cu indicii temeinice extrem de vizibile in toata aceasta perioada ,astfel incat ,in opinie personala ,o interventie legislativa ca cea de la 1 febr. 2014 se impunea in mod imperios ,in caz contrar multe din faptele penale s-ar fi prescris ,multi infractori devenind liberi la a comite in continuare treaba infractionala specializata la nivel de grupuri transfrontaliere care oricum nu piere, macar de si-ar scoate cagula.

    • Stimate domn, cine a impiedicat procurorii sa stranga probe impotriva coruptilor?

      Dvs. spuneti ca era nevoie de o asemenea initiativa care incalca prezumtia de nevinovatie deoarece s-ar fi prescris faptele. Dar de ce 10 sau 15 ani respectivii nu au fost anchetati si nu au fost adunate probe impotriva lor?

      Explicati-mi de ce vi se pare corect, de exemplu, cazul Rarinca, in care femeia a fost arestata jumatate de an doar pe baza a doua denunturi. In final a fost achitata, dar a pierdut sase luni umilita in arest pentru ca legea a permis arestarea sa pe baza unor “suspiciuni rezonabile”.

  2. Cu tot respectul,daca as sti v-as spune ,intuiesc doar ca sunt manevre la ordin extern din motive strategice cu scopul de a se inlocui unii cu altii si-apoi dupa cum sunt santajabil cu totii ,e usor de gasit acarul Paun ; imi pare tare rau ca trebuie sa asistam,sa inghitim ,sa induram atatea nemernicii !

LĂSAȚI UN MESAJ