Precum se stie, presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a fost suspendat din functie in urma unor interesante manevre realizate de politicieni cunoscuti pentru legatirule cu SUA, manevre la care a luat parte si trustul media GloboTV.

Dilma Rousseff a fost acuzata de practici fiscale incorecte, desi nu a existat nici o proba impotriva ei iar locul sau l-a luat Michel Temer, aflat in centrul unui scandal de coruptie. Asadar, dupa ce brazilienii si-au luat si ei tara inapoi, ancheta Senatului a stabilit ca presedintele nu este vinovat de acuzatiile care i se aduc.

Practic, ea a fost acuzata ca a apelat la un truc bugetar numit in Brazilia „pedaladas” – o amânare a platii datoriilor catre bancile de stat pentru a masca datoria publica in 2014. Auditorii independenti angajati de Senat au ajuns, insa, la concluzia, ca acuzatiile nu se sustin.

PUBLICITATE

In mod normal, ar trebui sa-si ia in primire functia, insa lucrurile sunt mai complicate deoarece tocmai a fost acuzata de abuz de putere.

Ca sa-si recapete postul, Senatul ar trebui sa voteze acest lucru, insa, in acest moment legislativul brazilian ar vota mai degraba impotriva ei.

In vreme ce campania anti-coruptie declansata in Brazilia pare sa se fi impotmolit, dupa un debut spectaculos, sprijinul popular pare sa se fi diminuat dupa ce brazilienii si-au dat seama ca actiunea a fost deturnata politic.

Situatia din tara este tot mai instabila, 70% din populatie dezaprobându-l pe presedintele interimar Michel Temer, care ar urmari scoaterea tarii din BRICS. Ce e mai interesant este ca in primele 30 de zile ale mandatului sau de presedinte interimar, Tener a pierdut trei dintre ministrii sai, acuzati de coruptie.

In Brazilia, presedintele este si sef al Guvernului iar suspendarea Dilmei Rousseff a insemnat, de fapt, si schimbarea Cabinetului.

Unul dintre minstri, presedintele partidului din care face parte si Tener – Partidul Miscarii Democratice Braziliene – a demisionat dupa ce unul dintre cele mai citite ziare din tata – Folha de Sao Paulo – a publicat inregistrarea unei discutii in care planuia suspendarea presedintelui Rousseff si instalarea lui Temer.

Dupa o saptamâna, o alta inregistrare difuzata de o televiziune forta demisia ministrului transparentei, Fabiano Silveira. Acesta fusese inregistrat in timp ce-l sfatuia pe presedintele Senatului, Renan Calheiros, cum sa evite punerea sub acuzare in cadrul unei anchete de coruptie.

De altfel, se comenteaza in unele cercuri politice, este ironic faptul ca una dintre cele mai populate tari din lume este condusa de o formatiune politica extrem de corupta – Partidul Miscarii Democratice Braziliene – in numele, evident, al anti-coruptiei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ