Intre banci se mai vad gropile de beton in care au fost infipti stalpii de lemn

Timp de 40 de ani, in Parcul Cancicov, din Bacau, a existat un ansamblu sculpural numit „Geneza”. Realizat din lemn, ansamblul a platit tribut intemperiilor si indiferentei.

Dupa cum povestea Val Manescu, cunoscator al fenomenului cultural bacauan, ansamblul a fost executat de elevii Scolii Populare de Arta din Bacau, sub indrumarea regretatului profesor Alexandru Hutanu.

Stâlpii erau ornamentati cu motive populare preluate de pe portile si cerdacurile caselor taranesti din zonele folclorice ale judetului: Berzunti, Agas, Asau sau Dofteana. Ansamblul reprezinta, de fapt, lucrarea de diploma a unei clase de absolventi ai scolii, dar, pentru a i se permite amplasarea în parcul orasului a fost obligatorie mentiunea de „munca patriotica”.

De aceea, pe una din laturile portii scrie „Rod al muncii patriotice, «Geneza» a fost ridicata in august 1974 de iubitori ai artei populare românesti”.

„Alexandru Hutanu a scolit câteva generatii de sculptori in lemn, spune Val Manescu. Multi dintre ei – si urmasii acestora – s-au specializat in lucrari de arta bisericeasca, in Bacau functionând câteva ateliere recunoscute in toata tara pentru maiestria executiei portilor imparatesti de altar, a iconostaselor sau a stranelor.

Alexandru Hutanu si fiul acestuia, Ionel Hutanu, sunt autorii unui volum de referinta in domeniu: Arta ornamentarii mobilierului bisericesc in Biserica Ortodoxa Româna”.

Ansamblul a rezistat pâna la inceputul acestui an.

Desi, de mai multi ani au fost trase semnale de alarma in privinta faptului ca sculpturile se degradeaza, autoritatile nu au luat nicio masura.

Asa ca lemnul a putrezit, s-a crapat iar stâlpii au inceput ori sa cada, ori sa fie dati jos si luati de persoane necunoscute si pusi pe foc.

Directia de Servicii Publice a Primariei Bacau s-a trezit la un moment dat ca mai sunt doar câtiva stâlpi, pe care i-a scos si depozitat. Cum ansamblul nu figura pe lista oficiala a monumentelor, nimeni nu s-a interesat de soarta sa.

Pentru a fi renovat, ansamblul are nevoie de niste mesteri priceputI in lucrarea lemnului dar si de o munca de o documentare deoarece nu exista nici un proiect sau desen al stâlpilor disparutI sau distrusi.

Mai mult ca sigur, ansamblul va fi uitat pentru ca nu exista nici interesul sI nici dorinta de a fi restaurat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Putini Bacauani i-si mai amintesc ca pe acest loc numit nu stiu de cine Geneza, a existat un fel de teatru de vara, o scena unde se dadeau spectacole , prin anii 55-60.

  2. De ce sa restauram??? Avem groapa de gunoi in partea din spate a Liceului Pedagogic, avem groapa de gunoi si depozit de rable in zona Muzeului de Istorie???Noi sa intretinem si sa modernizam parcul???Poate vine Guvernul sau poate o societate de binefacere din alta tara……

  3. A disparut (c-a fost taiat) si gardul viu din spatele bancilor, florile lipsesc, fantana aia arteziana nu mai merge de ani buni, ca mai tot parcul si zona Genezei a intrat in zodia Apocalipsei.

LĂSAȚI UN MESAJ