Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (de aur, de argint și de tombac cuprat) și o monedă de alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Valoarea monedei de aur este de 100 de lei, a celei de argint de 10 lei, a celei de tombac cuprat de 1 leu, iar a celei de alamă de 0,50 de lei.

Aversul monedelor redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală a fiecărei monede, stema României și anul de emisiune „2018”.
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.

Monedele sunt ambalate separat în capsule de metacrilat transparent, însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de 200 de seturi de trei monede (de aur, argint și tombac cuprat) și de 5.000 de monede de alamă. Preţurile de vânzare sunt 1.960 de lei pentru setul de trei monede (de aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și de 10 lei pentru moneda de alamă, în toate cazurile exclusiv TVA

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Alte articole