29 aprilie 2024
EconomieAngajari suplimentare la Directia Antifrauda

Angajari suplimentare la Directia Antifrauda

Temuta Directie Antifrauda Fiscala isi va mari efectivul. Masura intervine in urma aprobarii, la ultima sedinta de Guvern, a unui normativ privind stabilirea numarului maxim de posturi pentru Ministerul Public. Cert este ca se va suplimenta schema de personal cu 280 posturi de inspectori antifrauda.

Acestia urmeaza sa fie detasati la Directia de combatere a fraudelor, care va functiona în cadrul Directiei generale antifrauda fiscala. Ei se vor alatura celor 1.461 de inspectori antifrauda superiori, principali, asistenti si debutanti, armata de “profesionisti incoruptibili, care sa vina de hac economiei subterane.

Evaziunea fiscala, coplesitor de agresiva

Noutatea intervine la aproape trei luni de când a fost infiintata Directia Generala Antifrauda Fiscala, institutie care, din start, s-a dorit a fi mai eficienta în colectarea darilor catre stat si mai ales în combaterea evaziunii fiscale. Numai ca, in tot acest timp, institutia a fost aproape invizibila in teritoriu, ceea ce explica inca o data masura suplimentarii. De retint, insa, ca discretia celor de la Antifrauda se manifesta pe fondul unei agresivitati constante a acestui fenomen, al evaziunii, care, potrivit statisticilor, a ajuns anul trecut la 35 – 40 la suta din PIB.



Reamintim ca, anul trecut, din august si pâna in decembrie, Fiscul s-a tot reorganizat, efort laborios si costisitor. Astfel, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a aparut o noua structura, din care fac parte, printre altele, Directia Generala a Vamilor (rezultata prin absorbtia fostei Autoritati Nationale a Vamilor) si Directia Generala Antifrauda Fiscala (nascuta dupa desfiintarea Garzii Financiare).

Rezultate firave, aproape invizibile

In tot acest timp, evazionistii isi cam fac de cap, incepând de la micile magazine care nu iti elibereaza nicicum bon la cumparaturi, pâna la marii tepari din zona comertului cu alcool, carburanti sau alte produse accizabile. Nu mai vorbim de afacerile extrem de prospere cu fructe si legume, cereale si fier vechi, despre care nu s-a auzit nimic de vreo câtiva ani buni din partea autoritatilor de control fiscal. Singura informatie privind activitate de control din judet, neoficiala, insa, este ca, in luna decembrie a anului trecut, 40 de inspectori antifrauda din Regionala Suceava au verificat firmele din complexul comercial „Romalion”, din Bacau. In urma actiunii, au fost aplicate amenzi de 350.000 de lei, s-au confiscat 6.000 de lei si au fost suspendate activitatile a 12 firme.
[HIDEPOST]
Oficial, exista doar date de la Fiscul bacauan, din pacate, vechi din toamna anului trecut. Potrivit institutiei, evaziunea la nivel de judet se ridica la acel moment undeva la 119 milioane de lei (1.190 miliarde de lei vechi), pentru cele 46 de cazuri instrumentate de inspectorii fiscali fiind sesizate organele de cercetare penala. Cei mai multi dintre evazionisti activau, in special, in domeniul fabricarii de masini si utilaje specifice, a produselor din carne, in transporturi rutiere, dar si in comertul cu cereale, seminte, furaje si tutun neprelucrat ori lemn. Nereguli s-au gasit si la hotelieri, la comerciantii de mobilier, la proprietarii de baruri, la constructori sau brutari.

In loc de incheiere

Din pacate, Directia Antifrauda nu are nici macar pagina web, iar datele sale de contact nu figureaza nici pe site-ul ANAF. Abia intr-un final, responsabilii de la Bucuresti din cadrul ANAF au gasit ragaz sa raspunda solicitarilor noastre. Dupa ce am fost plimbati de la un departament la altul, am reusit sa dam de persoana care va fi abilitata sa ofere detalii mass media in privinta activitatii inspectorilor antifrauda in zona judetului Bacau. Deocamdata, avem doar promisiunea ca „ imediat ce vom avea datele respective, vi le vom transmite”.
[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri