Ministerul Afacerilor Interne modifica din nou Codul Rutier. Proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul institutiei. Aceasta este varianta modificata si mai blânda, pentru ca initial fusese postata o varianta cu amenzi uriase, ce a fost contestata de Uniunea Nationala a Transportatorilor dar si de politicieni. MAI isi motiveaza modificarile cu statistica pe anul trecut când s-au inregistrat aproape 27.000 de accidente rutiere soldate cu victime. Au fost peste 800 de morti si 3994 de raniti grav.

„In marea lor majoritate cauzele producerii accidentelor rutiere sunt imputabile în primul rând conducatorilor auto si constau în viteza excesiva, oboseala, consum de alcool, neatentie, neacordarea prioritatii în trafic, coroborate cu o necunoastere a reglementarilor în domeniul circulatiei pe drumurile publice, având în vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente”, se arata in proiectul de modificare. Ca element de noutate, pentru a se verifica legalitatea examenului de obtinere a permisului auto, proba practica va fi monitorizata video si audio, prin instalarea de camere in masinile de examinare.

De asemenea, pentru conducatorii de autovehicule care au locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, copiii poarta aceste centuri. Si amenzile au crescut. Soferii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 160 si 9.600 de lei, fiind introdusa inca o clasa de sanctiuni de la 51 la 120 de puncte amenda. Conducatorii auto care provoaca accidente rutiere soldate cu morti si se afla sub influenta alcoolului ramân fara permis chiar si pentru o perioada de 2 ani.

Se conduce haotic

In primele sase luni ale acestui an fost inregistrate 97 de accidente grave, in urma carora 11 persoane si-au pierdut viata, iar 98 au fost ranite grav.

In 2012, 58 de oameni au murit in urma celor 275 de accidente grave, câte s-au produs in judetul Bacau.
Politistii de la Rutiera au incercat sa-si disciplineze pe participantii la trafic cu sanctiuni. Au aplicat aproape 80.000 de amenzi, au retinut 3.755 de permise de conducere si 2.118 certificate de inmatriculare.

Alte articole