Inspectorii sanitari veterinari ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au aplicat, după controalele în comerțul alimentar din zonele de agrement și localitățile de interes turistic în sezonul estival din județul Bacău, sancțiuni contravenționale în cuantum total de 46.000 de lei.

Controalele au fost efectuate în ultimele 30 de zile și au vizat prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dar și riscul asociat cu răspândirea virusului pestei porcine africane.

Au fost aplicate – spune purtătorul de cuvânt al DSVSA, dr. Florin Baltă – 31 de amenzi în restaurante, fastfood-uri, hipermarket-uri, unități de comercializare a peștelui, carmangerii, baruri, brutării, laboratoare de patiserie-cofetărie, magazine alimentare, aprozare și depozite alimentare.

Complementar, au fost confiscate 22 kg de produse alimentare care erau ambalate și etichetate necorespunzător”. Numai pentru neconformități privind sănătatea animalelor s-au dat amenzi în sumă totală de 2.400 de lei, în controalele din trafic, respectiv la transportul animalelor fără documente sanitare veterinare.
Principalele deficientele constatate și sancționate au fost nerespectarea normelor stabilite la întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare și manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, au fost aplicate amenzi pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare, pentru transportul de animale fără documente sanitare veterinare și pentru neidentificarea spațiilor, raionarea necorespunzătoare și pentru echipament de protecție incomplet.