20 aprilie 2024
ActualitateAmenzi de până la 500.000 de lei pentru speculanții din timpul crizelor

Amenzi de până la 500.000 de lei pentru speculanții din timpul crizelor

Companiile, dar și persoanele fizice care profită, pe timpul unei crize (stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, stare de război, stare de asediu, stare de urgenţă, stare de alertă sau în alte situații stabilite prin legislație), riscă să fie sancționate aspru de autorități.

Măsura, menită să protejeze consumatorii, dar și piața, în situațiile de criză, se va aplica după ce, recent, a fost aprobat un normativ care combate specula în relația dintre companii (B2B) sau în relația dintre companii și consumatori (B2C). Astfel, potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative, începând cu 20 iulie 2022, dacă va mai interveni vreo situație de criză, firmele riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 500.000 de lei.

Guvernul va putea să stabilească, temporar, printr-un normativ, produsele esențiale pentru care există riscul să fie scumpite exagerat de speculanți. Prin urmare, timp de șase luni, cât timp se va aplica hotărârea (cu posibilitatea de a fi prelungit, cu trei luni, acest termen), pentru produsele respective, vor fi interzise atât practicarea unor prețuri nejustificat de mari sau limitarea nejustificată a producției ori a vânzărilor, cât și acumularea de stocuri pentru a profita ulterior de vânzarea lor la prețuri crescute nejustificat.



Sancțiuni, și pentru firme, și pentru simplii comercianți din piețe

În investigarea acestor situații, autoritățile statului (Consiliul Concurenței – CC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC, Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF și alte autorități sau instituții publice) vor colabora strâns pentru a analiza situația din piață și a lua măsuri împotriva speculei. Astfel, ANAF (dar și alte autorități publice) va identifica riscurile de speculă (din oficiu sau la sesizarea mediului de afaceri sau a consumatorilor), punând, apoi, la dispoziția Protecției Consumatorilor și Consiliului Concurenței datele de care dispune vizavi de firme.

Normativul prevede amenzi între 50.000 și 500.000 de lei, în cazul firmelor, și între 5.500 și 11.000 de lei, în cazul persoanelor fizice. În plus, dacă în urma controalelor ANPC, se identifică cele trei practici în relația cu consumatorul, firmele vor risca amenzi între 50.000 și 500.000 de lei. Amenzile pot fi reduse cu 10% – 20%, dacă cei sancționați, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancțiunii, recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor de concurenţă neloială prevăzute de lege.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri