19 aprilie 2024
ActualitateAmenzi de 250.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Amenzi de 250.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Peste 15 la sută dintre angajatorii verificați luna trecută în ceea ce privește respectarea legislației muncii au fost surprinși pe picior greșit, ceea ce este destul de mult. Mai exact, dintre cei 186 operatori economici supuși controlului de către lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău, 28 au încălcat reglementările amintite, ei fiind sancționați cu amenzi care însumează 246.100 lei.

Din această sumă, aproape jumătate o dețin sancțiunile aplicate pentru nerespectarea actelor normative care reglementează relațiile de muncă, parte componentă a legislației amintite. Din acest punct de vedere, au fost verificați 105 angajatori, la care lucrau 8.544 salariați. 12 dintre agenții economici luați în vizor au fost depistați că încălcau flagrant reglementări esențiale din domeniul relațiilor de muncă, ei fiind sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 117.100 lei (din suma de 246.100 lei). Dintre cei 12 angajatori, 3 au fost găsiți că practică munca ”la negru”.

La ei au fost identificate 5 persoane care lucrau fără a avea încheiat, în formă scrisă, contractul individual de muncă.În consecință, pentru fiecare caz în parte, cei 3 angajatori au trebuit să cotizeze la bugetul statului cu câte 20.000 lei, aceasta fiind amenda pentru munca fără fome legale. Așadar, valoarea totală a amenzilor pentru această abatere de la reglementările privind relațiile de muncă se ridică la 100.000 lei. Diferența de 17.100 lei o reprezintă sancțiunile aplicate celorlalți 9 angajatori, pentru nerespectarea legislației referitoare la munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal și registrul general de evidență a salariaților, în format electronic.

Să mai notăm că alți 15 angajatori au primit avertisment pentru abateri mai puțin grave de la reglementările din domeniul relațiilor de muncă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri