Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condiţiile confiscării bunurilor bisericeşti.

Imaginea cu ambasadorul a fost postata pe Facebook de Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe.

In imagine mai apare si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna.

La finalul vizitei, Hans Klemm a recunoscut, într-o discuţie cu presa, că este ‘confuz’ în ce priveşte problemele interetnice ridicate, deoarece poziţiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost că trebuie să studieze situaţia.

‘Fiind prima mea vizită în Harghita, este o oportunitate pentru mine să învăţ despre judeţ, dar şi despre provocările pe care le întâmpinaţi aici, în Harghita. În plus, este o oportunitate să le explic preşedintelui şi primarului priorităţile mele ca ambasador în Romania. Acestea sunt să promovăm securitatea ţărilor noastre, să promovăm democraţia şi o guvernare puternică şi liberă şi, în special în această zonă, un lucru foarte important pentru ambasada mea şi pentru Statele Unite este respectarea minorităţilor (…) şi promovarea prosperităţii”, a spus luni, ambasadorul Hans Klemm, la Miercurea Ciuc.

Steagul secuiesc este de ani buni prilej de dispute in Transilvania, in special in judetele cu populatie predominant de etnie maghiara.

In luna iunie a acestui an, incercarea mai multor tineri din Miercurea Ciuc de a arbora drapelul secuiesc in centrul orasului a fost intrerupta de jandarmi, care au confiscat steagul.

In urma cu o saptamana, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a fost in centrul unui scandal urias, dupa ce a declarat ca “Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent” si ca “Alaturarea Romaniei nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune in Moldova”.

Pana la aceasta ora, autoritatile romane nu au facut nici o declaratie referitoare la faptul ca ambasadorul SUA s-a fotografiat cu asa-zisul “steag secuiesc”.

“Cred că ambasadorul Klemm ar trebui invitat la MAE pentru a da explicatii iar ambasadorul român la Washington, George Maior, ar trebui să meargă la Departamentul de Stat pentru a cere explicatii in legătura cu pozitia guvernului american” – a spus fostul premier Adrian Nastase, intr-o postare pe Facebook. El s-a declarat, insa, sceptic, pentru ca, zice el, “s-ar putea ca Hans Klemm să convoace la ambasadă un număr de oficiali români si să le explice că “statul de drept” nu este in mod necesar un stat unitar si independent, conform ‘valorilor si principiilor occidentale’”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Ce sa zica ai nostri daca nu ii duce capul decat sa linga clantele ambasadelor, daca in functiile de conducere a institutiilor statului sunt doar tradatori si infractori care asteapta sa la vina randul la DNA. Asta e clasa politica aleasa de romani, atat de cei care au votat cat si de cei care au stat acasa.

  2. Partenerii ”strategici”. Noi plecam fruntea si in fata tiganilor, ce va mirati? Uitati-va in jurul vostru, aveti curaj sa ajutati un vecin atacat de tigani? Daca tie ti-e bine te doare-n palarie de restul. Dar la copiii vostri va ganditi oare?

LĂSAȚI UN MESAJ