2 mai 2024
EconomieAmânare: Subvențiile pentru fermierii care vor să producă energie verde pot fi...

Amânare: Subvențiile pentru fermierii care vor să producă energie verde pot fi cerute de săptămâna viitoare

Fermierii băcăuani care vor să devină independenți energetic pot solicita ajutor financiar de la stat. Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat noua dată a lansării sesiunii de primire a cererilor de finanțare a investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice, din surse regenerabile, în agricultură și industria alimentară.

Fermierii interesați să-și procure instalații fotovoltaice sau eoliene, cu bani de la  stat, se pot înscrie cu solicitări pe site-ul www.afir.ro.  Inițial, înscrierile erau programate să se facă din data de 8 noiembrie 2023, dar la solicitările venite din partea unor potențiali beneficiari, data de începere a fost mutată pe 20 noiembrie. a.c. Motivul invocat a fost că perioada cuprinsă de la data afișării pe site a Ghidului și data deschiderii sesiunii este insuficientă pentru pregătirea acestor proiecte. Totodată, a fost solicitată și acordarea unui interval mai mare de 15 zile pentru depunerea acestor proiecte”, au precizat reprezentanții Ministerului Agriculturii. Prin urmare, a fost mutată și data când se vor încheia înscrierile, respectiv 15 decembrie 2023, ora 23:59.

Până la 20.000.000 euro/ beneficiar



Cert este că, în total, sunt puse la dispoziție pentru acest an, 150 de milioane de euro, defalcate în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, 100 de milioane de euro sunt pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară. Pentru capacități instalate mai mari de 1MW, alocarea totală este de 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană alocarea este de 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro. Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, însă, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar. Precizăm că pentru energie eoliană, finanțarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW. Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW  pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW”, au subliniat responsabilii AFIR.

Cine poate cere sprijinul de la stat

Beneficiarii eligibili pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii. „În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, potențialii beneficiari au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, în secțiunea Finanțare”, au transmis reprezentanții AFIR.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri