Operatorul de cablu la care sunt abonat mă anunță că din prima săptămână a lunii mai va majora tarifele pentru serviciile de televiziune și de internet. Evident, mă așteptam la această majorare, cum m-am așteptat să văd prețuri și tarife mai mari și la unele produse și servicii aduse pe piață de alte companii.

Am gândit așa de înnegurat încă de când s-a anunțat majorarea salariilor bugetarilor. Dar nu a fost suficient ce ni s-a întâmplat, Guvernul a mai venit cu o măsură bombă, prin celebra de acum Ordonanță 114, despre care toată lumea spune că are deja efecte la buzunarele românilor. Și, pentru a nu ieși din sfera celor scrise la începutul acestui articol, să amintesc aici numai de scumpirea serviciilor de telefonie, de cablu și de internet. Mai multe companii au majorat deja sau doar au anunțat că vor majora. Nu au precizat expres că au făcut-o din cauza OUG 114, dar au explicat că au luat această decizie pentru a putea face față creșterilor costurilor pe care le suportă. Prin OUG 114 Guvernul le pune să plătească o taxă de 3% pe cifra de afaceri.

Prima companie de acest fel, tot un operator de cablu, a anunțat scumpirile încă de pe 1 martie. A acuzat, evident, costurile mai mari pe care le are în noile condiții fiscale. Au urmat și alte companii. Niciuna nu a uitat să precizeze că are permanent în vedere să facă eforturi și pentru o calitate mai bună a serviciilor, argument în fața căruia nu mai are nimeni de comentat. Iar o companie a transmis negru pe alb: „OUG 114 afectează iremediabil nu numai dezvoltarea economiei digitale, dar și interesele utilizatorilor finali”.
Nici n-ar mai fi nevoie să spun că taxele mai mari scumpesc, în lanț, totul: de la energie la produsul final, de la cheltuielile cu munca la cele cu vacanța.

Simt deja un foc în buzunar!