19 aprilie 2024
Interviu...Altfel despre cultura: cu Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Bacau

…Altfel despre cultura: cu Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Bacau

– Am inteles ca artistii sunt furiosi pentru ca ati primit o suma mica ca despagubire pentru lucrarile furate dupa expozitia din Franta…
– Vom avea o sedinta in care vom stabili ce avem de facut. Suma primita de la firma de transport, aproximativa 2.000 de euro, este jignitoare. Inainte de a face demersurile pentru a incerca sa recuperam pierderile, va trebui sa consultam un avocat. Nu ma pot pronunta foarte clar pana nu ne consultam cu un expert. Referitor la afirmatiile facute de Luciana Pascu, consilier la Directia de Integrare Europeana de la Consiliul Judetean, cum ca adaca domnii artisti vroiau sa aiba o siguranta a lucrarilor trebuia sa si le asigure”, eu consider ca noi am innobilat aceasta actiune a autoritatilor si nu invers. Acesti functionari mananca o paine si datorita noua si sunt si eu intrigat cum o institutie importanta nu are suficiente fonduri macar pentru a acorda respect creatorilor de frumos.
– Dupa Revolutie, filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici avea foarte multe spatii. De ce au disparut?
– Filiala noastra avea spatii generoase, dar am ramas cu mai putine timpurilor vitrege, a intelegerilor meschine si interesate ale unor artisti care au condus filiala bacauana. Daca in 1992, UAP Bacau avea galerii la Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Moinesti, Focsani si, evident, Bacau, acum mai avem doar trei galerii: doua la sediul nostru, aFrunzetti” si aNoua”, si una la Moinesti, vechea galerie aGeneza”. In Moldova, am fost mai puternici decat cei de la Iasi, dar din motive diverse si obscure, restul galeriilor au fost, rand pe rand, pierdute. Functia de conducere a acestor uniuni de creatie trebuie sa fie privita mai dezinteresat, ca pe o posibilitate de a ajuta la generarea frumosului. Dar oamenii mai sunt si afaceristi… Sper ca timpul si bunul simt sa-i imputineze.
– La un moment dat nu mai intra nimeni in UAP Bacau…
– Se facusera niste legi in care noii veniti trebuiau sa primeasca acordul a 50% plus unul a membrilor din filiala, asta pe langa pasii care trebuiau facuti conform regulamentului. Actuala conducere este interesata de calitatea celor care vin si mai putin de areferinte” prietenesti. Incepand de acum doi ani, sunt 60 de membri. Deocamdata, nu stim nimic de la conducerea centrala de la Bucuresti, de o data clara, cand vor fi primite noile dosare. Inca sapte-opt artisti sunt dornici de a intra in randurile noastre.
– Este adevarat ca artistii plastici nu platesc niciun leu chirie pentru atelierele primite de la UAP?
– Este o chirie modica. Este adevarat ca nu platesc curentul electric, platesc insa gazul consumat. Sunt 18 ateliere care apartin UAP Bacau, 13 dintre ele pe strada Ion Luca si 5 pe strada Neagoe Voda. Noi privim aceasta chestiune ca pe o incurajare a creatiei, pentru ca aceste chirii sunt absolut modice, in jur de 20 de lei la un atelier care are 40 de metri patrati.
– Acum vreo doi ani si ceva, primarul a avut o intalnire cu membrii UAP si cu cei din Ordinul Arhitectilor. Edilul sef al orasului promitea sa tina cont de ce zic pictorii, sculptorii, arhitectii…
– A fost o intalnire pe care au dorit-o artistii plastici si arhitectii. Sincer, nu imi mai aduc aminte nimic din ce s-a vorbit atunci. Toate au ramas la stadiul de vorbe, fireste ca nu s-a intamplat nimic. Cred, in continuare, ca unul dintre consilierii primarului trebuie sa fie artist plastic.
– Apropo, cu ochiul artistului, cum ti se pare ca arata Bacaul sau Onestiul?
– Nu am o identificare foarte clara a Onestiului, in schimb, pot spune ca Bacaul arata ca un oras industrial. Foarte putine cladiri vechi, reprezentative, au ramas in picioare. Poate trebuiau pastrate macar fatadele la aceste cladiri, acum uitate. Oricum, orasul vechi nu mai poate fi reinviat. Constructia unui Bacau mai frumos trebuie sa aiba ca punct de reper statuia lui Bacovia, realizata de Constantin Popovici, cel care a facut si statuia lui Prometeu de la Portile de Fier.
– Ii ainghit” artistii mai in varsta din Uniune pe cei tineri?
– Da si nu. Ca si in celelalte bresle sunt oameni care deschid bratele tinerilor, ii incurajeaza chiar cu o placere didactica. Altii au imbatranit in rautati si nu se vor schimba niciodata. In arta, e loc sub soare pentru toti.

Gabriel



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri