18 mai 2024
ActualitateAlte zeci de șomeri vor învăța o meserie

Alte zeci de șomeri vor învăța o meserie

Pe parcursul acestei luni, care abia a început, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău va demara 3 programe de formare profesională, la care vor fi cuprinși, în total, 42 șomeri. Ei vor fi împărțiți în mod egal (câte 14) pe cele 3 cursuri. Concret, unii se vor pregăti să profeseze ca mecanici auto, alți 14 vor învăța tainele meseriei de operator confecționer industrial, iar tot atâția, după finalizarea cursului, vor putea lucra ca operator introducere, validare și prelucrare date.

La nivelul întregii țări, în luna aprilie vor fi deschise 144 cursuri, pentru 2.219 participanți. Cele mai multe programe de formare profesională pentru șomeri vor fi derulate începând cu luna aprilie în județele Vrancea și Hunedoara. În aceste județe vor începe câte 14 cursuri. Urmează județele Dîmbovița, cu 13 și Harghita cu 12. Dar în ceea ce privește numărul total al cursanților, pe primul loc se situează județul Harghita cu 240 participanți. Este secondat de Vrancea și Hunedoara, cu câte 196, după care vinse Dîmbovița, cu 154 cursanți. Revenind la județul nostru, menționăm că în primele 3 luni din acest an au fost demarate, în total, 8 cursuri, la care au fost cuprinși 128 șomeri.

În ceea ce o privește, AJOFM Bacău se orientează să organizeze programe de formare profesională în ocupațiile cerute pe piața muncii, dar este acreditată să desfășoare cursuri în 16 meserii: lucrător în comerț, patiser, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, bucătar, operator confecționer industrial, agent de vânzări, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector/referent resurse umane, operator la mașini unelte cu comandă numerică, electrician în instalații energetice, sudor, instalator instalații tenico-sanitare și de gaze, mecanic auto, lucrător finisor pentru construcții și lucrător în structuri pentru construcții. Reamintim că pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei. Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul.



La formare profesională gratuită au dreptul și cei care obţin venituri mai mici decât valoarea (500 lei) indicatorului social de referinţă (ISR) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate.

Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859). Pentru înscrierea la un curs, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere, actele de studii, toate în original și copie. În plus, vor depune adeverința medicală, din care să rezulte starea de sănătate și că sunt apți să exercite meseria în care doresc să se califice, precum și actul fiscal care să ateste că nu realizează venituri ori obțin mai puțin de 500 lei lunar, din activități autorizate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri