19 aprilie 2024
ActualitateAlte mărci de înghețată periculoasă, la vâzare, în magazine

Alte mărci de înghețată periculoasă, la vâzare, în magazine

La o săptămână după ce autoritatea sanitară veterinară anunța retragerea de pe piață a unor alimente (îngheţată Mars) conținând un pesticid periculos (oxid de etilenă, ingredient cu potenţial cancerigen), o nouă alertă alimentară face vâlvă în piață.

Astfel, loturi de îngheţată Milka sunt retrase de pe piaţa din România, motivat tot de faptul că au conţinut de oxid de etilenă peste limitele legale. Este vorba despre Milka Vanilla & Chocolate, 20 x 71g, lot MI1119, Milka Chocolate Hazelnut 20x69g, lot MI 1117, Milka Vanilla & Chocolate MPK 284g, lot MI1145 şi Milka Chocolate Hazelnut Stick MPK 176g, loturile MI1106 şi MI1107.

Toate celelelate produse ale Froneri Ice Cream România, diferite de loturile de mai sus, nu sunt afectate. Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), loturile respective de ingredient stabilizator depăşesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă.



De altfel, producătorul îngheţatei Milka (Froneri Ice Cream Polonia) le cere consumatorilor din România să distrugă sau să returneze tipurile de îngheţată din loturile şi cu datele de expirare aferente. În paralel, și producţia de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. La nivel local, ANSVSA a anunţat retragerea, din aceleaşi motive, a produsului „Cora Desert cu miez de bezea”, comercializat în magazinul Cora din Bacău.

Bine de știut

Aditivul gumă de caruba – (E410) face parte din categoria ingredientelor stabilizatoare pe bază de plante utilizate în producţia de îngheţată. Producătorii de înghețată spun că stabilizatorii pe bază de plante utilizaţi sunt livraţi ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite şi sunt folosiţi în cantităţi extrem de mici în produsele finite. Prin urmare, aceștia susțin că este foarte puţin probabil aceste ingrediente să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Despre oxidul de etilenă am aflat că este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric, utilizat pentru pentru producerea amestecurilor sterilizante şi conservante din anumite alimente. Oxidul de etilenă poate produce efecte cancerigene, dacă e ingerat pe perioade lungi.

Amestecurile conservante care conțin oxid de etilenă provin, cel mai adesea, din afara Uniunii Europene, care nu au obligația respectării aceloraşi reglementări comunitare privind cantităţile de oxid de etilenă folosite. Batoanele de susan şi condimentele, şerbetul şi îngheţata au fost primele produse care au pus în alertă autorităţile din UE.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri