Poate astazi SUA te lauda si te aprovizioneaza cu arme; mâine, insa, e posibil ca americanii sa se uite la tine cum esti macelarit si sa nu schiteze nici un gest de ajutor.

Daca ne amintim, acum câteva luni Occidentul adula fortele kurde, singurele care mai ramasesera sa se opuna valului aparent de neoprit al luptatorilor Statului Islamic. Atât PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) in Kurdistan cât si YPG (Unitatile de Protectie ale Poporului Kurd) in Siria au luptat contra juhadistilor din Statul Islamic, in aplauzele furtunoase ale SUA, Marii Britanii si Germaniei.

O buna bucata de vreme, trupele kurde au insemnat unica speranta a Occidentului ca Statul Islamic va fi oprit. Intre timp s-au produs schimbari. S-a semnat un acord istoric cu Iranul, acord care ar putea insemna intrarea in lupta a trupelor Garzii Republicane, ceea ce inseamna ca rolul kurzilor s-a incheiat.

PUBLICITATE

De altfel, americanii nici nu au deschis gura când aviatia turca a inceput, in urma cu câteva zile sa bombardeze pozitiile PKK si YPG. Ba chiar, a anuntat ca sprijina atitudinea “antiterorista” a Turciei, care lupta atât impotriva jihadistilor, cât si impotriva kurzilor.

Faza cea mai interesanta este ca definitia de “terorist” este aplicabila tuturor fortelor care lupta in Siria si Irak. Numai ca unii, fiind sprijiniti de Occident, cum este Armata Siriana Libera care lupta impotriva guvernului Assad, sunt considerati mai putin teroristi si mai mult rebeli in vreme ce, de exemplu, Hezbollah, care lupta impotriva Statului Islamic, este considerata tot grupare terorista.

PKK se afla, de asemenea, pe lista gruparilor teroriste a SUA, fapt care n-a deranjat deloc atunci când a fost vorba sa lupte contra jihadistilor.

Din pacate, cam asta este politica mondiala: azi aliat, mâine dusman. Pentru ca in politica nu exista etica iar interesele economice care se ascund in spatele discursurilor valoreaza pentru politicienii care pozeaza in mari moralisti mult mai mult decât sutele de vieti pierdute pe frontul unui razboi absurd.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ