Conducerea Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a solicitat Guvernului și Parlamentului României să analizeze mai atent acordarea corectă și uniformă a stimulentelor financiare pentru toate categoriile de salariați din sectorul bugetar care sunt expuși, prin activitatea lor, infectării cu noul coronavirus. Alianța Sed Lex solicită aceasta „pentru a se evita profunde disensiuni între categoriile profesionale și a putea întări autoritatea statului în această perioadă dificilă pe care o parcurgem cu toții, nu doar unii dintre noi”.

„Este frustrant pentru un angajat din Trezorerie, din Inspecția fiscală sau din Executarea silită – spun liderii Alianței Sed Lex -, ca ei să intre în contact direct cu contribuabilii, să alerge în medii diferite pentru a asigura colectarea veniturilor la bugetul statului și nimeni să nu observe că este la fel de expus la noul virus ca și profesorul sau polițistul. Este la fel de incorectă situația lucrătorului vamal care nu primește o compensație materială, deși își desfășoară activitatea în punctele de trecere a frontierei, lângă polițistul de frontieră care încasează un stimulent financiar. Putem continua cu colegii din inspecția muncii care participă la cercetări epidemiologice, controlează modul în care sunt respectate măsurile guvernamentale de către angajatori și totuși nu intră în categoria bugetarilor cărora li se acordă o compensație pentru riscurile la care se expun”.

Sindicaliștii susțin că exemplele pot include și mai multe segmente ale domeniului bugetar.

„Sed Lex” este alianța a șase federații sindicale, din Finanțe, din Administrația locală, din Instituțiile Muncii, din Statistică, din Poliție și din Instituțiile de Mediu.PUBLICITATE