19 aprilie 2024
ActualitateAleșii județeni s-au pronunțat în favoarea angajării de specialiști la SJU

Aleșii județeni s-au pronunțat în favoarea angajării de specialiști la SJU

Consilierii județeni, întruniți în ședință ordinară, au aprobat organigrama și statul de funcții la Spitalul Județean de Urgență (SJU), proiect introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi.

Astfel, se dorește creșterea numărului de angajați ai spitalului cu peste 100 de specialiști în Sănătate. Propunerea apare după ce Spitalul Județean de Urgență Bacău a fost sancționat în repetate rânduri, în contextul pandemiei, din cauza lipsei unor astfel de posturi în schema de personal. În plus, se urmărește consolidarea unor compartimente extrem de importante din sistemul de spitalicesc local. Este vorba de suplimentarea numărului de posturi atât la Secția ATI, Compartimentul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (C.P.I.A.A.M.), cât și la Compartimentul Îngrijiri Paliative, Unitatea de Transfuzii Sanguine, Serviciul de Management al Calității și Biroul Transport. În plus, se dorește înfiintarea Serviciului privat pentru situații de urgență, care va avea 17 angajați, dintre care un post de conducere, de șef serviciu. Proiectul mai vizează și înființarea a 51 de posturi de conducere, dintre care 6 medici coordonatori, la Radioterapie, Neurochirurgie, Reumatologie, Nefrologie, CPIAAM și Îngrijiri Paliative, plus 45 de asistenți șefi/coordonatori în cadrul compartimentelor existente (CPIAAM, Nefrologie, Radioterapie, Îngrijiri paliative, BFT, Reumatologie, Neurochirurgie, Farmacie spital, Farmacie maternitate, Anatomie patologică, Ambulatoriu integrat spitalului, Centrul de Sănătate Mintală Adulți, Medicină internă, ș. a.m.d.). Nu în ultimul rând, proiectul urmărește transformarea Punctului de Transfuzie din cadrul Secției ATI în Unitatea de Transfuzii Sanguine în cadrul aceleiași secții. În fine, propunerea de modificare a statului de funcții a avut în vedere și promovarea personalului existent în funcții superioare, grade/trepte profesionale.

„Este o urgență, aprobarea unei astfel de organigrame. Mulți asistenți, cu studii superioare, nu se regăsesc în posturi care presupun un astfel de nivel de pregătire. În plus, sunt asistenți șefi care sunt cu mandat interimar și, ca atare, trebuie să intre în legalitate. Suplimentarea posturilor este mai mult decât necesară. ATI, de exemplu, funcționează cu 43 de posturi, dar în trei locații, ceea ce înseamnă că are nevoie de mult mai mulți oameni de specialitate”, a arătat consilierul Pro România, dr. Aurelia Țaga.



Aceasta s-a mai referit și la necesitatea finanțării activității Centrului de recuperare neuro-motorie din cadrul secției de Pediatrie, care, în prezent, nu este susținut financiar nici de Casa de Asigurări de Sănătate, nici din altă parte, ci din sursele proprii ale SJU.

Accelerarea reabilitării drumurilor din județ

Aleșii județeni au mai aprobat și o serie de proiecte care vizau infrastructura rutieră. Astfel, s-a decis asocierea cu orașul Târgu Ocna în vederea reabilitării secțiunii de drum, de 1,8 kilometri, parte din DJ116 aflată în zona orașului, respectiv strada Tisești. Prin urmare, drumul va fi reabilitat, cu finanțare de 95% de la bugetul CJ, iar 5% contribuția orașului Târgu Ocna, prin executarea de lucrări de asfaltare, inclusiv amenajarea de șanțuri și acostamente. „Sectorul de drum județean DJ 116, prezintă o serie de defecțiuni importante atât la nivelul îmbrăcăminții asfaltice, cât și la infrastructura rutieră, acesta fiind într-o stare avansată de deteriorare”, se arată în nota de fundamentare.

Pe de altă parte, aleșii județeni au aprobat darea în administrare a unui segment din Drumul Județean 112 către Târgu Ocna, în vederea reabilitării. Totodată, drumul comunal de pe raza localităților Helegiu și Livezi, absolut necesar locuitorilor din satele Albele și Poiana, a fost trecut în categoria drumurilor de inters județean, scopul fiind modernizarea acestei porțiuni rutiere. Nu în ultimul rând, consilierii județeni au aprobat și protocolul încheiat între CJ și Administrația Bazinală Siret, astfel încât să poată continua lucrările de refacere a podului de pe Drumul Județean 241A, din dreptul localității Pădureni, comuna Dămienești, afectat de inundațiile din mai – iunie 2019. La fel s-a derulat și procedura care viza reabilitatea DJ 119A dintre Bacău și Faraoani.

„Avem un buget extrem de strâns, unul prudent, dar orientat spre dezvoltare”

S-au mai purtat discuții aprinse și pe marginea proiectului de aprobare a bugetului propriu al CJ, reprezentantul consilierilor județeni liberali, Cezar Olteanu, propunând, printre altele, un studiu de fezabilitate pentru înființarea Zonei economice libere Bacău, adiacente aeroportului din localitate, în fapt, un spațiu în care ar putea fi derulate activități economice, fără a mai fi fiscalizate, mărfurile urmând să plece direct la export. Apoi, s-a mai propus un studiu în vederea înființării unui parc industrial la Onești, și un altul pentru înființarea unui centru-suport pentru colectarea, depozitarea și marketingul produselor agricole, pentru producătorii din zona bazinului legumicol de pe Valea Siretului, „proiect care poate fi replicat și pe Valea Muntelui și în alte locuri”.

„Deja, facem, fără a mai aloca bani pentru studii. Prin strategia de dezvoltare a județului, deja finanțat printr-un program european. Amendamentele propuse de dvs. se regăsesc într-un proiect cu foduri europene. În plus, suntem promotorii schemei de minimis pe care încercăm să o implementăm pe la primăriile din județ. De aceea, îi rog pe toți consilierii să sprijine implementare la nivelul tuturor UAT-urilor. Așa putem aduce dezvoltare (…) Avem un buget extrem de strâns, extrem de calculat, unul prudent, dar orientat spre dezvoltare”, a fost răspunsul dat de președintele CJ, Valentin Ivancea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri