Reuniunile culturale din acest an poartă genericul „Umanism – cultură – educaţie. De la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, la Gramatica bardului de la Mircești (500 de ani de la redactarea primului text în limba română)” şi se va desfăşura online, pe platforma Microsoft Teams a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, joi, 9 decembrie 2021, începând cu ora 11.

Vor susţine comunicări universitari, cercetători, profesori, coordonatorii unor instituţii de profil (Nina Corcinschi, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan-Petriceicu Hasdeu” al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, respectiv Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” Iaşi), din Chişinău, Suceava, Sinaia, Valea Călugărească şi desigur Bacău. Temele vor aborda problematica vieţii şi operei lui Vasile Alecsandri, respectiv liniile de dezvoltare ale culturii şi limbii române, de la începuturi până în actualitate.

Unul dintre punctele de interes este prezentarea Gramaticii lui Vasile Alecsandri (scrisă în limba franceză), reeditată de Rodica Nagy, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. În final va fi lansat volumul de versuri „Mai presus de toate, dragostea”, de Diana-Briseis Diaconu, absolventă a Universităţii băcăuane, şi va fi citită poezia lui Vasile Alecsandri în limbile chineză şi română, în traducerea lui Cai Qing, mama lui Yin Yuguo (2002-2019).

Organizator este Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău, împreună cu Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România, Gruparea Alumni „Vasile Alecsandri” Bacău şi Biblioteca Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Evenimentul este înscris în ciclul de manifestări dedicate împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 Ani din Bacău (azi, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), realizate în colaborare cu Consiliul Județean Bacău.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE