Pe Platoul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, la Schitul „Sf. Cuvios Eftimie cel Mare”, în Protopopiatul Onești, miercuri, 23 august, a avut loc a VIII-a ediție a Concursului „Toacă și Ie moldovenească”. Pe 23 august s-au împlinit trei ani de la sfințirea bisericii schitului. Peste 54 de copii și tineri pe trei categorii de vârstă (6-10, 11-14 și 15-23 de ani), din parohiile arondate protopopiatului, au participat la acest concurs. La eveniment au fost prezenți și 234 de tineri din toată țara însoțiți de voluntari, care în această perioadă desfășoară diverse activități cultural-educative în programul „Tânărul oneștean” – ediția a V-a.
Cei care au organizat acest concurs sunt Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din Poieni, Târgu-Ocna, reprezentat de starețul protosinghel Claudiu Panțîru, de Parohia ortodoxă Poeni, prin părintele Daniel Pintilie, și de Parohia Sfinții Împărați, din Târgu Ocna, prin părintele Andrei Turcu.
Ziua a început cu săvârșirea, sub protia protopopului de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu, a Sfintei Liturghii la altarul de vară al schitului, când au fost pomeniți și eroii căzuți pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial.
Deliberările din concursul de toacă au ținut cont și de ținuta tradițională a participanților, care au venit costumați în frumoase costume populare, aidoma multora dintre cei prezenți. Dr. Ioan Bârgăoanu și Cristian Marin, de la Biserica „Sfinții Împărați”, au oferit și ei veritabile „recitaluri” de bătut toaca.
La finalul concursului au fost înmânate premii și diplome semnate de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Două premii speciale au fost oferite copiilor Marian Buzinchi (pentru toacă) și Ciprian Panaite (pentru ie) de Filiala Județeană Cultul Eroilor, reprezentată la eveniment de Dănuț Voicu – președinte, de Cristinel Aioanei – prim-vicepreședinte și de Petru Done – secretar. Alături de ei s-au aflat și reprezentanți ai Subfilialei Cultul Eroilor din Mănăstirea Cașin și Subfilialei Onești.
De asemenea, o distincție a Filialei Cultul Eroilor a fost oferită și părintelui protosinghel Claudiu Panțâru. Părintelui Panțîru i-a fost oferită și o distincție a Protopopiatului Onești, pe care apar sfinții Nicolae și Ștefan cel Mare – ocrotitori ai municipiului de pe Trotuș. Părintele protopop a oferit diplome și plachete și preotesei Mihaela Chircu, din Onești, reprezentanților Filialei Județene Cultul Eroilor și ai Primăriei Târgu Ocna, dar și altor participanți.
La final a avut loc și un ceremonial religios la Monumentul Eroilor Neamului din fața Schitului, unde au fost depuse și coroane de flori. Ceremonialul a fost precedat de alcătuirea unei imense cruci formată numai din trupurile tinerilor veniți la eveniment, purtând steaguri tricolore. Participanții au înconjurat apoi tradițional biserica schitului, pe ritmurile Imnului Național.
Protopop dr. Ioan Bârgăoanu: „Concursul a avut loc în anul pe care l-am dedicat tinerilor și activităților de vară numită «Filipiada», deoarece Sf. Apostoli Filip și Andrei sunt ocrotitorii noștri. Sf. Apostol Filip spunea: «Cred că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu!» Acesta este și mesajul pe care îl aduc și toaca și ia moldovenească exact pe locurile în care și-au jertfit viața atâția Eroi ai Neamului. Iar pe văile Oituzului, Cașinului și Trotușului au pierit peste 80.000 de eroi. Toată zona aceasta mustește de istorie. Iată de ce avem atâta respect pentru îmbrăcămintea neamului românesc. Pe modelele iilor se vede deseori și semnul crucii.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.