“Vine razboiul”! Televiziunile românesti nu pierd nici o ocazie din a-si prosti publicul. Iar când prosteala se pupa cu interesele de pe agenda ascunsa a partronilor de presa din România, publicul nu mai are nici o scapare: este supus unui bombardament constant de stiri false sau atent selectate care sa induca impresia dorita de manipulatori.

Sa nu ne ascundem dupa deget: presa româneasca este inhamata la caruta intereselor strategice americane. Pe televizor vedem in fiecare zi doar punctul de vedere american asupra afacerilor interne si externe; politica mondiala ne este servita doar din perspectiva americana, asa cum, in anii ’50, vedeam totul prin ochelarii propagandei sovietice.

Astfel, din China pâna in Orientul Mijlociu, tot ceea ce se intâmpla ne este prezentat din perspectiva strict americana. Are China revendicari in privinta unor insule? Presa denunta pretentiile teritoriale ale Beijingului si amenintarile la adresa pacii mondiale. Conteaza prea putin ca acele insule au apartinut din antichitate Chinei si doar in secolul XIX au fost revendicate de Japonia.

Avioanele militare rusesti se intersecteaza cu avioane militare americane deasupra Siriei? “Rusi agresivi”!, ne spune presa, ocolind cu grija faptul ca rusii se afla la invitatia oficiala a guvernului de la Damasc, in vreme ce avioanele americane, din punct de vedere legal, nu au ce cauta in spatiul aerian sirian. Cu atât mai putin sa parasuteze munitii unor forte insurgente. Sa ne imaginam, doar, ce s-ar fi intâmplat daca Rusia ar fi anuntat, oficial, ca a parasutat munitii in estul Ucrainei…

Alegând cu grija stirile si selectând atent contextul, propagandistii din televiziunile românesti au reusit sa induca in opinia publica ideea ca o confruntare militara mondiala este iminenta. Lucru total fals si care poate fi lesne aflat la o rasfoire a presei internationale.

Din pacate, unul din efectele colaterale ale acestei manipulari este exacerbarea artificiala a sentimentului anti-rusesc. Si asta conteaza in perspectiva unei posibile unificari cu Republica Moldova, unificare ce pare a fi pe agenda tuturor fortelor politice, dar care, de fapt, este doar un discurs politic de fatada. Pentru ca fara acceptul Rusiei, unificarea este sortita esecului.

Da, poate granita sa fie stearsa, dar sa nu uitam ca Moldova are o insemnata minoritate rusofona. Or, Rusia a demonstrat in ultimii ani o atentie deosebita populatia aflata in afara granitelor si este clar ca va avea un cuvânt de spus in aceasta privinta. Dar pentru asta ar trebui sa avem o relatie buna cu Moscova. Iar in actualul context, acest lucru este aproape imposibil.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Eu nu am înțeles niciodată la ce ne trebuie nouă românilor unirea cu moldovenii de peste Prut…mai ales că de 25 de ani ei -prin alegerile politice făcute- dau semne foarte vagi că și-ar dori acest lucru. Am înțeles de ce toți românii am vrut în UE -cele 4 milioane care-au scăpat de sărăcia de aici și care țin în spate alte vreo 4-5 milioane acasă sunt exemplul perfect; dar la ce ne trebuie Moldova?!

LĂSAȚI UN MESAJ