21 iunie 2024
EconomieAjutoare excepționale pentru mii de fermieri din județ

Ajutoare excepționale pentru mii de fermieri din județ

Până la sfârșitul anului, agricultorii băcăuani, afectați financiar de invazia produselor ucrainiene, vor primi un ajutor excepțional de 2 lei pentru fiecare litru de motorină utilizată la culturile de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță. Pentru aceasta, fermierii eligibili trebuie să depună o cerere la APIA, până cel târziu pe 26 octombrie 2023.

Peste 5.300 de gricultori băcăuani din sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase vor primi un sprijin de urgență din partea statului. Ajutorul se acordă în contextul pierderilor financiare înregistrate de fermieri ca urmare a invaziei cerealelor provenite din Ucraina. Pot beneficia de acest ajutor cei care, indiferent de forma de organizare, au cultivat porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță și au depus cererea unică aferentă anului 2022. Prin urmare, până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv, fermierii băcăuani trebuie să se înscrie, cu o cerere, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău. „Din analiza cererilor depuse de fermierii din județul Bacău în anul 2022, a reieșit un număr de 5305 potențiali beneficiari cu o suprafata de 68.703 ha. Sprijinul de urgență se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și/sau la fața locului aferente cererii de plată unică pe suprafață depuse în anul 2022 pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea – soarelui/rapiță”, au transmis reprezentanții locali ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În acest sens, APIA pune la dispoziția solicitanților cereri pretipărite cu suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului aferente fiecarei culturi de porumb/ orz/floarea–soarelui/rapiță pentru anul 2022; suprafețele totale exprimate în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere.2 lei/litru de motorină

Cererea trebuie depusă împreună cu o copie a documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, însă doar dacă acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea unică de plată pentru anul 2022. Documentul depus în copie de către beneficiar va purta sintagma „conform cu originalul”, va fi datat şi însuşit prin semnătură de către beneficiar. Sprijinul unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei pentru fiecare litru de motorină consumat la culturile de porumb/orz/floarea–soarelui/rapiță. Însă, pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină. La stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

 spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img