16 mai 2024
ActualitateAgricultura viitorului are și marca Agrisol

Agricultura viitorului are și marca Agrisol

  • proprietarul mărcii, Romchim Protect, a prezentat Noi produse revoluționare pentru protecția plantelor 

Romchim Protect Filipești, întreprindere înființată în 1998 de inventatorul și dezvoltatorul Ion Neculcea, construiește deja cea mai mare fabrică de îngrășăminte lichide din România, marca Agrisol. Informația a fost furnizată chiar de proprietarul fabricii la cel de al X-lea simpozion anual internațional „Soluții științifice inovatoare în agricultură”, organizat la Filipești și în Bacău, la care au fost prezenți un semnificativ lot de ziariști din presa agricolă și cotidiană, de la importante publicații periodice și cotidiane tipărite, dar și de la posturi de radio și televiziune, alături de fermieri din mai multe județe ale țării. Au fost prezentate două noi produse pentru protecția plantelor, Nutri Charge și Ideea Fertil, și s-au analizat și soluții noi pentru fermele agricole.

 

Simpozionul, care a avut loc în noul salon de evenimente al Complexului turistic „Podu’ cu Lanțuri” din Bacău, a fost precedat de vizitarea fabricii Romchim Protect din Filipești, care produce o gamă largă de îngrășăminte complexe, îngrășăminte foliare, degivranți, agenți de deszăpezire, soluții ignifuge, biostimulatori agricoli, rășini epoxidice, vopsea pentru marcaj rutier, pardoseli epoxidice, pardoseli decorative, membrane lichide de hidroizolație, lacuri etc.



Fabrica de fertilizanți lichizi și hidrosolubili de la Filipești are capital integral românesc și instalații smart (specifice, accesibile, moderne), automatizate complet. Rețetele fertilizanților Agrisol România sunt brevete proprii ale echipei de la Filipești, iar secțiile fabricii au fost prezentate chiar de CEO-ul companiei, inginerul și inventatorul Ion Neculcea. Fabrica este în plină dezvoltare și modernizare și deține, deja, instalații și utilaje de ultimă generație. „În următorii ani – a spus Ion Neculcea -, în România peste 50% din îngrășămintele administrate vor fi sub formă lichidă, pentru că sunt mai ieftine și mai ușor de administrat. Și sunt fermieri care deja le utilizează, iar cererile vor fi din ce în ce mai mari. Iar dacă le fabricăm noi, aici, vor fi și mult mai ieftine”.

Noua unitate de producție, care ar trebui să fie dată în folosință în vara anului viitor, va putea fabrica, lunar aproximativ 30.000 de tone de îngrășământ lichid pentru fertilizarea de bază a culturilor agricole prin injecție în sol. „Avem deja ridicate șapte din cele nouă reactoare – ne-a arătat, la fața locului, Ion Neculcea.

Produse revoluționare în agricultură 

Nutri Charge, vedeta pachetului de noutăți prezentate, este un îngrășământ foliar patentat în SUA, considerat revoluționar prin modul său de acțiune. Acesta ajută să se rețină apa în sol, reduce pierderile cauzate de evaporare și stabilizează elementele nutritive din sol pentru a le face disponibile plantelor.

NutriCharge nu are efect biotic, nici asupra plantelor, nici asupra organismelor care trăiesc în sol. Nu se integrează și nu afectează procesele fiziologice ale organismelor vii. Ingredientul activ este un polimer sintetic care se biodegradează în sol în dioxid de carbon natural și hidrocarburi, fără metaboliți dăunători și produse intermediare. Nu blochează activitatea bacteriilor. Datorită învelișului biodegradabil, granulele NPK acoperite cu polimerul NutriCharge fac eficientă atât disponibilitatea substanței aplicate, cât și disponibilitatea elementelor nutritive găsite în sol.

Ideea Fertil este un îngrășământ sub formă de granule sferice și are în compoziție compost de pasăre, acizi humici, macro și microelemente, fiind destinat fermierilor care practică agricultura ecologică. „Cel mai bun compost este cel provenit din gunoiul de pasăre – a arătat ion Neculcea. Compostul provenit de la dejecțiile de pasăre este un fertilizator excepțional, asigurând necesarul de nutrienți plantelor și crescând totodată capacitatea solului de a reține apa. Utilizarea găinațului de pasăre ca nutrient, combină două beneficii semnificative: rezolvă o problemă importantă de mediu, prin eliminarea acestuia ca deșeu, iar prin compostarea și prelucrarea sa rezultă un îngrășământ natural utilizabil în agricultura ecologică”.

Viitorul agriculturii văzut de la Romchim Protect

Astfel, la simpozion Ioan Neculcea a făcut „Focus pe optimizarea nutriției plantelor prin cercetare și noi tehnologii – inovația booster-ului Nutricharge”, iar Maria Toader, profesor conferențiar pentru agro-fitotehnie și agricultură ecologică la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a prezentat „Provocări în fitotehnia românească, pe fondul schimbărilor climatice din ultima vreme”. La „Managementul fermei, de la o agricultură a oportunității venitului, la o agricultură a planificării și a gestiunii riscurilor și costurilor” a făcut referiri Florin Constantin, formator certificat Agxecutive.

Ideea îngrășămintelor lichide este mai veche la Romchim Protect, iar anul trecut compania a prezentat în România și o mașină special concepută pentru a integra în sol astfel de îngrășăminte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri