În zona Moldovei, conform studiilor pedologice, necesarul de îngrasamânt organic natural (gunoi de pasare) este de 20-30 t/ha.

Agricola International detine si pune în mod gratuit la dispozitie gunoi de hala fermentat tuturor agentilor economici care cultiva terenuri agricole, precum si micilor fermieri interesati. Gunoiul de hala provine din activitatea de crestere a pasarilor, despre care cei de la Agricola dau garantii ca este reglementata legal de autoritatile competente.

Activitatea de crestere intensiva a puilor de carne se desfasoara ciclic – cresterea propriu-zisa a pasarilor, de circa 40-42 zile, si vid sanitar de 15-18 zile (colectare si transport de gunoi la platforma ecologica, dezinfectie), în vederea pregatirii unui nou ciclu de productie. Concomitent, se livreaza gunoiul de pasare catre beneficiarii cu care societatea are încheiate contracte.

PUBLICITATE

Perioadele optime pentru aplicarea îngrasamintelor imediat dupa însamântare corespunde, insa, în mare masura, cu modificarea conditiilor climatice care pot genera la nivelul orasului disconfort din cauza mirosului, în special în zona nord-vest si nord-est.

„Din acest motiv – spune Mircea Ciobanu, responsabil cu Protectia Muncii al companiei – cerem scuze locuitorilor din proximitatea fermelor noastre pentru eventualul disconfort care poate sa apara, favorizat în special de conditiile meteo extreme (temperaturi peste 27 ºC, calm atmosferic sau vânt predominant nord-vest) – factori care nu asigura o buna dispersie a mirosului.

Agricola a fost si este interesata ca prin masurile luate sa se diminueze semnificativ disconfortul generat de miros. Astfel, la nivelul anilor 2013 – 2014 s-au înlocuit instalatiile de crestere cu instalatii performante la fermele 8 si 9 Aviasan – comuna Margineni, (în proximitatea Selgros) si s-au plantat salcâmi ca liziera protectoare la sud de platforma de depozitare a gunoiului de pasare.

Catre sfârsitul ciclului de productie, asternutul este stropit cu solutie dezinfectant-odorizanta în scopul diminuarii mirosulu.

Sunt anuntate Garda de Mediu si Agentia de Protectia Mediului de perioadele de vid sanitar si privind masurile luate pentru diminuarea disconfortului.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Agricola sa livreze gunoi fara sa il rascoleasca in asa hal incat sa imputa tot orasul. De ani de ani zile sunt reclamati impotriva modului in cae rascolesc muntii da cacat de gaina, dar ii doare la basca, ca pe un mare holding producator de rahat. Locuitorii din cartietul Nord si pana in Cornisa se sufoca se duhoare, gainarilor de la Agricola! Domnu’ director Horoi, poate auzi si matale, acolo, in nori, unde te afli..

LĂSAȚI UN MESAJ