19 aprilie 2024
EconomieAgricola a inceput productia de oua care iti redau vederea

Agricola a inceput productia de oua care iti redau vederea

Avicola Lumina Constanta, unitate a Grupului Agricola Bacau, lanseaza in productie un nou sortiment de ou, imbogatit in xantofile (pigment care se gaseste în plante, alaturi de clorofila si de carotene si care coloreaza, toamna, frunzele în galben-roscat) – nutrienti protectori ai ochiului.

Noul produs are impact in mentinerea sanatatii consumatorilor prin utilizarea in hrana gainilor ouatoare doar a materiilor prime vegetale bogate in xantofile, disponibile pe piata furajelor.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Avicola Lumina a aplicat, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA) Balotesti si cu societatea Hofigal, proiectul „Producerea unui nou sortiment de ou cu impact in mentinerea sanatatii consumatorilor prin calitatile sale nutritionale imbunatatite pe cale naturala”, finantat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), o institutie publica a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

„Degenerescenta maculara (DM) – spune dr. Tatiana Panaite, de la IBNA Balotesti – reprezinta cauza principala a orbirii oamenilor din tarile dezvoltate si se caracterizeaza prin modificari progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale. Luteina si zeaxantina sunt cunoscute ca fiind «nutrienti protectori ai ochiului», deoarece se depun specific in tesuturi. Exista o relatie de invers proportionalitate intre aportul de luteina si zeaxantina din dieta si afectiunile oculare. Suplimentarea cu xantofile (luteina si zeaxantina) a dietelor determina o crestere a nivelelor lor in ochi si imbunatatesc functia vizuala la pacientii cu anumite disfunctii oculare. Pe lânga legume si fructe, galbenusul de ou este o sursa naturala de xantofile dispersate in matricea sa de lipide digestibile. Matricea lipidica a galbenusului de ou constuie o sursa alimentara din care luteina si zeaxantina au, dupa cum dovedesc mai multe studii, o biodisponibilitate mai mare decât aceea din surse vegetale.”



Folosind retete furajere inovative care au inglobat materii prime vegetale bogate in luteina si zeaxantina, retete care fac obiectul unei cereri de brevet, Avicola Lumina a obtinut oua in care concentratiile xantofilelor din galbenus au crescut semnificativ fata de ouale obtinute prin folosirea unei retete conventionale. Crestera concentratiei de xantofile in galbenusul oualor, dupa sase saptamâni de furajare cu retetele inovative, a fost de 16,11%.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri