Marea Britanie impune conditii speciale la ambalarea produselor alimentare (Foto: Petru Done)

In Bacau, una dintre principalele companii in care se simte efectul brexit-ului votat in Marea Britanie (iesirea acestei tari din Uniunea Europeana) este Grupul Agricola. Marea Britanie este, de circa un an si jumatate principalul pertener extern al Grupului, un partener important si prin prisma calitatii produselor exportate pe aceasta piata, din punct de vedere al materiilor prime sofisticate folosite.

In plus, compania a achizitionat ecchipamente speciale in acest scop, pentru a putea onora comenzile din Marea Britanie, piata care impune anumite conditii de prezentare a produselor. Investitiile sunt insuficient amortizate la acest moment – a spus presedintele Grupului Agricola, Grigore Horoi.

In general este vorba de ambalaje speciale cerute de importator, dar si de calibrarea produselor. „Pentru a fi acreditat pe piata Marii Britanii trebuie indeplinite anumite cerinte – a precizat Tatiana Cimpoesu, vicepresedinta a Grupului.

Iar acreditarea trebuie reinnoita o data la trei ani. Este o piata foarte specializata in privinta categoriilor de consumatori. Acolo este foarte cautat, de exmplu, pieptul de pui, dar cu greutate in pachet de numai 90 – 110 grame. Si asa mai departe”.

 

O parte din produse – a completat Grigore Horoi – ajung direct in reteaua HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), deci produsele trebuie specializate pe zona lor de servicii gastronomice, pentru ca si platesc pentru acest lucru.

Agricola mai exporta in Germania, in Franta, in Italia, in Olanda si in ale tari, dar in ultima perioada ponderea exportului era in Marea Britanie.

Societatile comerciale, in special, dar si unele institutii financiare sau de alta natura fac analize asupra situatiei in care s-ar putea afla daca brexit-ul va fi pus in practica de autoritatile engleze. Evident, e vorba de toti cei care sunt angajati in relatii comerciale sau de investitii cu parteneri britanici.

Brexit-ul poate avea efecte asupra impozitelor directe, a TVA, a taxelor vamale, a mobilitatii fortei de munca, pot aparea probleme legale, contractuale sau legate de protectia datelor.

Pot aparea costuri asociate cu reorganizarea structurala, dar ar putea fi vorba si de fluctuatii ale cursului de achimb, de volatilitatea bursiera etc.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ