Actionarii societatii Aerostar, din Bacau, vor analiza, la inceputul lunii februarie, oportunitatea asocierii companiei, in calitate de membru fondator, in Asociatia Nationala Aerospatiala pentru Controlul Nedistructiv. Infiintarea asociatiei este propusa, alaturi de Aerostar, de Compania Nationala de Transporturi Aeriene Române Tarom si de societatile Turbomecanica si Romaero Bucuresti, IAR si Aeroq NDT Brasov.

Contributia propusa de Aerostar la constituirea asociatiei este de 1.000 de lei. Asociatia, care va avea sediul in Bucuresti, va putea infiinta filiale si in tara sau in strainatate.
Infiintarea organizatiei care va purta numele codificat RO-NANDTB, este motivata de necesitatea satisfacerii cerintei privind calificarea si aprobarea personalului care lucreaza dupa metode impuse de standarde internationale nedistructive (NDT) in industria aeronautica nationala. In acest sens, asociatia isi propune actiuni specifice de supraveghere a standardelor de instruire a personalului din domeniu si va elabora proceduri nationale de instruire, va stabili politica si procesul pentru calificarea personalului NDT.

Controlul nedistructiv (NDT nondestructive testing) reprezinta modalitatea de control al rezistentei unei structuri, piese etc. fara a fi necesara demontarea ori distrugerea acestora. Este un ansamblu de metode care permite caracterizarea starii de integritate a pieselor, structurilor industriale, fara a le degrada, fie în decursul productiei, fie pe parcursul utilizarii prin efectuarea de teste nedistructive în mod regulat, pentru a detecta defecte care prin alte metode sunt fie mai dificil, fie mai costisitor de aplicat.

PUBLICITATE

Aerostar are un Centru de instruire a personalului NDT, infiintat in anul 2002, primul din România pentru aviatia civila, care a emis peste 500 de certificate de absolvire. De asemenea, dispune de un Laborator pentru control nedistructiv pentru detectia de fisuri prin curenti turbionari, cu ultrasunete, cu lichide penetrante, cu particule magnetice si cu radiatii penetrante si de Sectorul inspectiilor nedistructive.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ