– Guvernul a aprobat Master Planul de transport care va asigura finantare din fonduri europene pentru lucrarile de la Aeroportul Bacau

Stadiul lucrarilor de modernizare a Aeroportului International “George Enescu” si finantarea acestei investitii au facut obiectul unei conferinte de presa sustinuta, ieri, la Centrul de Afaceri si Expozitii, de Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean (CJ), Dragos Benea, presedintele PSD Bacau, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau, si Lucian Sova, parlamentar PSD.

“Aceasta este echipa, in format restrâns, care urmareste indeaproape derularea executiei acestui proiect important pentru judetul Bacau”, a explicat Sorin Brasoveanu. Important este ca miercuri, in sedinta de Guvern, a fost aprobat Master Planul General de Transport, in care sunt prinsi bani pentru modernizarea Aeroportului si pentru pista. “Pâna la sfârsitul acestui an va fi lansata si licitatia pentru realizarea pistei”, a precizat Sorin Brasoveanu. Prin urmare, modernizarea Aeroportului se va realiza din fonduri europene.

PUBLICITATE

“Ne-am batut si ne vom bate”

“Eu vreau sa felicit Guvernul Ciolos pentru aceasta abordare, a declarat Dragos Benea. O decizie, fie ea, poate, imperfecta, fie si luata mai târziu este mai buna decât orice tergiversare. Si ii felicit si pentru ca au adoptat-o prin hotarâre de guvern si nu a mai intrat in Parlament pentru ca intrarea in Parlament ar fi presupus o intârziere de inca 5-6-7 luni in care, mai ales ca e campanie electorala, fiecare judet ar fi incercat sa-si clameze obiectivele.

Eu cred ca au ales calea cea mai eficienta pentru a incepe odata si odata implementarea Master Planului de Transport.” Exista vesti bune, dar exista si vesti proaste legate de Master Plan, a precizat presedintele PSD: “Vestea buna e ca, intr-adevar, Aeroportul Bacau are o valoare eligibila de finantare de 66 de milioane de euro fara TVA sau 80 de milioane de euro cu TVA. Asta inseamna lucrari care se afla in derulare si care speram sa se termine in aprilie 2017, conform graficului, si aceasta pista, care va fi scoasa licitatie pâna la finalul acestui an. De asemenea, exista si un capitol de finantare pentru terminalul internodal, dar aici Primaria Bacau si CJ trebuie sa colaboreze pentru ca terminalul internodal inseamna conectarea Aeroportului cu gara, autogara si alte puncte de contact la nivelul municipiului.”

Vestea mai putin buna vizeaza intreaga Regiune Nord-Est. “O conectare de tip autostrada a Moldovei cu Transilvania nu va fi functionala mai devreme de 2025. Termenul de finalizare pentru autostrada Ungheni-Tg. Mures este 2026 si pentru Bacau-Brasov, tot 2026”, afirma presedintele PSD. Asta in ciuda faptului ca autostrada Bacau-Brasov ar costa sub 2 miliarde de euro, fiind cea mai ieftina, cea mai usor de proiectat, cea mai usor de construit.

“Din pacate, nici Guvernul Ciolos nu a prioritizat varianta cea mai ieftina si mai rapida, a adaugat Dragos Benea. E important sa facem aceasta analiza pe Master Plan pentru ca trei din cei patru care suntem aici am luptat si ne respectam o foaie de parcurs care cuprinde si centura ocolitoare, si Aeroportul Bacau, si autostrada. Ne-am batut si ne vom bate in continuare.” Singuri, din pacate. El si-a amintit ca la dezbaterea organizata, la Iasi, de Guvernul Ciolos pe tema investitiilor in infrastructura, Bacaul a fost reprezentat doar de liderii PSD.

fond

Primaria nu a facut niciun studiu

S-a discutat si despre reabilitarea strazii Aeroportului, investitie pe care Dragos Benea a solicitat-o fostilor edili in mai multe rânduri. Cosmin Necula, actualul primar al Bacaului, a dat asigurari ca va colabora cu CJ, mai ales ca municipiul Bacau va fi principalul beneficiar al Aeroportului: “Suntem gata sa intram intr-un parteneriat pentru dezvoltarea Aeroportului, realizarea terminalului internodal si tot ceea ce tine de dezvoltarea acestei zone.”

Inainte de rectificarea bugetara, Necula a solicitat Directiei de Drumuri date privind stadiul acestei investitii, având in vedere ca fosta administratie a dat asigurari strada se va face. Ce a aflat? Ca obiectivul e prins in planul de investitii, i s-au alocat 45.000 de lei pentru studii, proiect tehnic, expertize, dar nu s-a facut niciun studiu. “Nu exista niciun document, nici macar o conceptie, o gândire.

Pe data de 31 august am alocat 70.000 de lei, suma necesara pentru efectuarea tuturor studiilor tehnice si pentru inceputul lucrarilor. Este un obiectiv care se va intinde pe doi ani, adica pe acest final de an si pe parcursul anului viitor. Eu sper ca pâna in decembrie sa avem scoasa la licitatie aceasta strada.” Refacerea strazii Aeroportului presupune asfaltarea, marirea numarului de benzi, modificarea zonei de iluminat, canalizare, sistem pluvial.

“Din punct de vedere al proiectarii nu este o lucrare grea. Singura necesitate ar fi fost un decident politic care sa considere ca este oportun si necesar ca aceasta strada, care e poarta de intrare in Bacau si face legatura cu Europa, sa fie reabilitata, nu la standarde europene, ci la un nivel de bun simt, iar nu lasata in paragina”, a declarat Cosmin Necula. Strada Aeroportului putea fi reabilitata de acum 5-6 ani, dar nu s-a vrut, a afirmat Dragos Benea. “S-a intâmplat ce s-a intâmplat cu rezerva de apa a Bacaului. S-au prins bani in buget, iar dupa aceea nu s-a inceput nicio procedura.”

Fosta administratie, primari sau viceprimari, au recunoscut ca investitia e necesara si au promis ca se va face. De ce, totusi, nu s-a facut? “Nu a fost modernizata aceasta strada din cauza ca Aeroportul era investitia Consiliului Judetean. Eu as fi procedat altfel, as fi facut strada si apoi as fi cerut sa fie modernizat Aeroportul”, a mai spus presedintele PSD.

In final, tema autostrazii Bacau-Brasov revenind in discutie, Sorin Brasoveanu a criticat lipsa de unitate a parlamentarilor din Moldova. Sanse mai exista, a dat de inteles deputatul Lucian Sova, care a explicat ca Master Planul de Transport nu trebuie privit ca un tablou si ca, in functie de ritmul in care sunt executate anumite investitii, autostrada Bacau-Brasov ar putea sa fie prioritizata.

„Va informam ca lucrarile legate de aceasta investitie – terminalul de pasageri, turnul de control si anexa administrativa, uzina electrica, centrala, garajul, rezervorul si celelalte – sunt realizate acum in procent de 45-47 la suta. Urmeaza ca in jurul datei de 20 octombrie sa facem o vizita pe santier.”
Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. fara legatura la subj dar am remarcat asta in mai multe fotografii recente. este scarbos portocaliul ala din spate! chiar nu pot da o vopsea peste? eu cand vad portocaliu imi aminteste de blaga, basescu stolojan si ukraina.

 2. vorbe, vorbe si iar vorbe!!! S-a pierdut autostrada si au dau cateva firmituri la aeroport, si asta in suferinta de atatia ani! Asta in conditiile in care Iasiul si Suceava deja le-au refacut. Se apropie campania, si au scos capul la vorbe goale! Sa vedeti ce se lucreaza si la centura!

 3. Foarte bine,multumim!Sper ca in timp sa puteti aduce si companii cu avioane mai noi si mai bune,cum se intampla la Sibiu.Si Blueair-ul merge excelent dar calitatea avioanelor lasa de dorit.Rezolvati si cu taximetristii aia mafioti de la poarta aeroportului care iti iau de 3 ori pretul pana acasa.Sa vina niste firme cu licenta cu preturi rezonabile pentru calator.
  Keep working!

  • Traficul pe aeroportul Iasi creste spectaculos (vor sa mai faca un terminal), Suceava a inceput sa bage curse catre Torino, Londra sau Milano. Banii aia ar trebui dirijati catre Iasi pentru ca aeroportul bacau va mai fi folosit doar de armata si cativa privati.

 4. Domnu Benea daca nu ma insel ati condus judetu timp de 12 ani nu se vede nici o investitie majora in judrt si mai mult in urma cu 4 ani erati brat la brat cu Stavarache si ne spuneat de ce realizari va face pentru judet acea alianta intre psd si pnl dar pina la urma nu ati facut nimic asa ca va rog sa lasati pe aceia care au fost alesi sasi faca treaba cat ati condus judetu nu ati facut nimic in urma cu 12 ani judetu avea drumurile cele mai bune din zona Moldovei acum parca sunt dupa bombardament

 5. URA!!! URA!!!!
  Transmitem cu aceasta ocazie un sincer si calduros omagiu din partea intregului popor iubitului si stimatului nostru tovaras Dragos Benea,” secretarul general” al PSD Bacau.

  • Poate vrei sa spui “poporul liberal”.Cum,nu-ti place ca va fi modernizat aeroportul Bacau?E ceva rau ca incearca cineva sa faca ceva si pentru orasul asta?Bine ca au facut liberalii strazile din oras de-si strica toti bacauanii masinile din cauza lor.
   PS:La aeroport se lucreaza deja intens,deci nu se minte.Sper sa nu apara vreun destept care sa blocheze lucrarile cum s-a poticnit si fostul primar de n-a terminat nimic bun in final.

 6. Prostia si mandria nu are margini. Cei de fata au aparut oportunisti in fata poporului ca musca din poezia ” Musca la arat” .Alexandru Doinci

  Spre lauda deșartă
  Mulţi zic : ,, Noi am lucrat!”
  Când ei lucrează-n faptă
  Ca musca la arat. “

 7. OK .Daca se va termina modernizarea aeroportului ,dar si soseaua de centura si drumul judetean , vor veni mai multi investitori in Bacau si vor fi locuri de munca.Dupa ce se vor termina lucrarile la aeroport poate se va relua zborul Bacau-Bauvais si invers,ca deocamdata Iasul ne-a suflat aceasta oportunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ