Aeroportul din Bacau a implinit 70 de ani. Pe 1 aprilie 1946 a fost deschis pentru transportul public de pasageri si de marfuri, dar activitatea aviatica este mentionata, in Bacau, inca de acum aproape 100 de ani. Mai multe imagini panoramice de pe propria lui pagina Facebook ni-l arata acum ca pe un mare santier. Si asa ni-l imaginam de ani buni, de când ni s-a promis un aeroport international in toata splendoarea, cu lucrari de anvergura pentru o adevarata poarta spre Europa si spre intreaga lume. Un vis frumos, inca nefinalizat, dar pe care oricât de frumos ar fi nu ni-l mai dorim. Vrem gata aeroportul modern!

Aeroportul din Bacau este considerat chiar asa cum e acum: cel mai mare din nord-estul României, chiar daca cele mai multe si mai diversificate zboruri se fac de pe aeroportul din Iasi, chiar daca aeroportul din Suceava s-a dezvoltat fulminant. Bacaul are inca orgoliul pozitiei geopolitice si economice, aici in buricul Moldovei, dar in materie de aeroporturi nu mai face fata standardelor. Actualul sau sediu implineste si el 45 de ani, iar despre vechile piste si alte dotari ce sa mai vorbim. Oficialii lui sustin ca, anual, pe aeroport trec 250.000 de pasageri, dar este oare singurul criteriu care l-ar putea impune?

Autoritatea locala administratoare, Consiliul Judetean, susutine ca a pus piciorul in prag, iar proiectul de 57 de milioane de lei pentru modernizare ar putea fi gata chiar la finele acestui an. Sau la anul, pe vreamea asta.

Sa mai credem? Sa speram! Sa nu ne mai facem de râsul lumii. Am auzit de reactia unor handbalisti dintr-o tara nordica, supercivilizata, care au ajuns cu avionul in Bacau, unde si-au vazut bagajele aduse din cala avionului la banda de preluare pe o remorca de tractor, bagate printr-o gaura din zid direct pe banda. S-au umflat de râs. Ei, am mai vazut si noi, pe la altii, ceva asemanator. De exemplu, pe un aeroport foarte folosit de europenii care veneau sa viziteze impresionanta Tunisie, cel din Monastir.

Dar, de ce sa ne comparam cu africanii, fie ei si din nordul acelui continent? Bacaul inca isi merita locul de pol geopolitic si economic al Moldovei, iar fara un aeroport ca lumea nu se poate. Cum nu se mai poate nici fara infrastructura rutiera, nici fara refacerea industriala, nici fara infrastructura de sanatate… Nici fara multe altele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ