Fostul administrator al Asociatiei de proprietari 25 Bacau, Cristina I., acuzata de delapidare si fals în înscrisuri sub semnatura privata, a primit o condamnare de 3 ani si 2 luni închisoare, la Curtea de Apel. Instanta superioara a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau si Asociatia de Proprietari nr. 25 Bacau împotriva sentintei penale date, anul trecut, de Judecatoria Bacau prin care Cristina I. a fost condamnata la 2 ani inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel a desfiintat în întregime sentinta primei instante si a admis, in plus, actiunea civila a asociatiei de proprietari prin care cerea obligarea inculpatei la plata despagubirilor de 290.551, 61 lei. Hotarârea este definitiva.

Ancheta in acest dosar a inceput in 2009, când Serviciul Public de Administrare a Fondului Locativ si Indrumare Asociatii de Proprietari din cadrul primariei a facut sesizare penala in care arata ca, in urma unui control facut la asociatia de proprietari, a descoperit mai multe nereguli in activitatea financiar contabila. Cristina I., administratorul asociatiei, a fost trimisa in judecata in 2013, fiind acuzata ca si-a insusit suma de 138.772 lei, a falsificat un inscris oficial si s-a folosit de acesta. Prejudiciul reprezinta subventiile acordate de CET si neinregistrate in fisele proprietarilor, dar si incasari de la proprietari pentru refacerea hidroizolatiei, circa 600 de lei, suma care nu se regaseste in fondul de reparatii.

Spera sa fie achitata

PUBLICITATE

Anul trecut, Parchetul Judecatoriei a facut apel si a criticat atât pedeapsa aplicata, dar si cuantumul despagubirilor acordate de instanta de fond, respectiv 138.772 lei, in care nu au fost incluse penalitatile impuse asociatiei de proprietari de catre furnizorii de servicii sau indicele de inflatie. “In ceea ce priveste gravitatea faptelor comise, trebuie avuta in vedere urmarea faptelor, respectiv cauzarea unui prejudiciu ridicat persoanelor vatamate, intr-o perioada scurta de timp. Nu se poate face abstractie de faptul ca suma delapidata este constituita in cea mai mare parte din subventiile acordate pentru caldura, suma ce a intrat in contul asociatiei pentru sezonul rece 2008-2009. Prin aceasta fapta de delapidare, au fost prejudiciati membrii asociatiei de proprietari – un numar mare de persoane care au fost duse in eroare de catre inculpata prin falsificarea unei chitante si folosirea acesteia pentru a justifica incasarile efectuate si a crea aparenta unor cheltuieli reale.

Pedeapsa aplicata trebuia sa fie inchisoarea al carei cuantum se impunea a fi de cel putin 3 ani”, cerea in apel Parchetul Judecatoriei. Cristina I. spera sa fie achitata la instanta superioara, considerând gresita condamnarea data de Judecatorie. “Probele administrate in cauza nu conduceau (dincolo de orice dubiu) la concluzia ca as fi vinovata. Documentele existente la dosarul cauzei au fost studiate in cadrul a doua expertize de catre doi experti contabili, iar concluziile acestor lucrari sunt diametral opuse. Am solicitat instantei de fond admiterea probei cu o noua expertiza contabila care sa stabileasca in mod concret existenta unui prejudiciu. Dar proba s-a respins, apreciindu-se ca instanta de judecata are suficiente date care sa conduca la o concluzie dincolo de orice dubiu”, arata Cristina I. La un termen anterior, Curtea de Apel a schimbat incadrarea juridica a infractiunii, din delapidare in delapidare cu consecinte deosebite, tinându-se cont de valoarea prejudiciului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Nu este singura ASOCIATIE din Bacau, care FURA,mai sunt si altele,
  dar cine sa le VERIFICE,caci este mai caldut SCAUNUL de la Birou,iar cei
  angajati de d-l ROMEO,NU STIU de ce SEMNEAZA STATUL DE PLATA.
  SPER SA VINA ALEGERILE SA VINA UN PRIMAR CARE SA FACA
  CURATENIE TOTALA,SI SA FIE ANGAJATI OAMENI COMPETENTI??.
  Intrebati pe d-na CRETU cu ce se o cupa in PRIMARIE SI aveti un
  EXEMPLU CONCLUDENT.

 2. Da,Bravo,pai arestatii pe toti ca toti fura,nu dau chitante,zic ca repara interfonul toata ziua,cred ca ei il strica,ca sa ceara bani la negru,sau intretinerea daca nu ai platit 2 luni a treia iti trimite citatie ca te da in judecata ca zice ca asa e legea si sint mina in mina cu agentiile imobiliare sa le dea la licitatie,o adevarata mafie!!!nu ne trebuie nici o asociatie,fiecare scara de bloc se administreaza singure fara sa avem nevoie de asociatie ca si asa nu fac nimic pentru noi,iau salar degeaba din banii nostri,avem centrale proprii ,putem sa ne gestionam singuri

LĂSAȚI UN MESAJ