Avocată

Timp de mai bine de 6 ani, Ion Iulian P. (37 de ani), administrator al S.C. IURASIL – agentie imobiliara, a indus in eroare o femeie din Bacau careia i-a promis un apartament din fondul locativ al Primariei Bacau, dupa ce aceasta i-a platit suma de 42.800 lei, conform rechizitoriului.

In cursul anului 2004, Adriana L. a vândut un apartament prin intermediul agentiei imobiliare administrate de inculpatul Ion Iulian P. Aflând ca femeia cauta o alta locuinta, Iuian P. s-a oferit sa o ajute sa-si cumpere un apartament de la primarie, la pretul de 100 milioane lei vechi. Discutiile între cei doi au continuat timp de câteva luni, în cele din urma, administratorul agentiei primind de la Adriana banii destinati cumpararii unei garsoniere de la primarie.

“In perioada urmatoare, inculpatul a pretins si primit de la persoana vatamata, în mai multe rânduri, diferite sume de bani, care totalizeaza 428 milioane de lei vechi. De fiecare data, primirea sumelor de bani era consemnata în cuprinsul aceluiasi înscris, intitulat «chitanta descarcatoare».

Potrivit persoanei vatamate, inculpatul cunostea exact disponibilul sau financiar – dupa ce în anul 2004 intermediase vânzarea apartamentului – cerându-i, în timp, toti banii pe care îi mai avea”, spun procurorii. Doi ani a asteptat femeia sa intre in posesia garsonierei si, vazând ca a fost inselata, a decis sa-l actioneze in instanta pe reprezentantul agentiei imobiliare.

S-a lasat, insa, pacalita pentru a doua oara in momentul in care Iulian P. a semnat o declaratie in care îsi lua angajamentul sa o puna in proprietate, in termen de doua luni (pâna la sfârsitul lunii august 2007), conform întelegerii contractuale. Declaratia scrisa de inculpat a convins-o pe Adriana sa renunte la intentia de a-l da in judecata. Dar nici pâna la sfârsitul lui 2007, femeia nu intrase in posesia locuintei promise.

În aceste conditii, un an mai târziu, cei doi au convenit sa încheie un contract de împrumut, prin care inculpatul sa se oblige, ca pâna la 31 ianuarie 2009, sa restituie suma de 50.000 euro, pretul unui apartament la acea data. Iulian P. nu si-a respectat nici atunci obligatia. “În anii urmatori, persoana vatamata L.A. si-a continuat demersurile în vederea recuperarii sumei de bani de la inculpat, care a amânat în mod repetat momentul restituirii.

Ilustrative în privinta atitudinii inculpatului sunt numeroasele mesajele telefonice expediate partii vatamate, în cuprinsul carora erau invocate diverse pretexte”, arata anchetatorii. Adriana a facut, pâna la urma, plângere penala pentru inselaciune. In faza de urmarire penala, inculpatul a recunoscut ca a primit de la Adriana L. suma totala de 42.800 lei pentru a o ajuta sa cumpere un apartament. A explicat, insa, ca nu a putut restitui banii intrucât pagubita ii cerea echivalentul în euro al pretului unui apartament la valoarea din 2009.

Anul trecut, Judecatoria Bacau l-a condamnat pe barbat la pedeapsa de 8 luni închisoare, cu amânarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, plus munca in folosul comunitatii pe o perioada de 40 de zile lucratoare.

Inculpatul a fost obligat si la plata sumei de 42.800 lei catre partea vatamata, la care se adauga dobânda legala începând cu data de 01.11.2005 si pâna la data platii. Curtea de Apel a considerat ca in acest caz se impune o pedeapsa mai mare, dat fiind faptul ca Iulian P. “a comis multiple acte materiale de inducere în eroare a victimei, pe parcursul mai multor ani, prin prezentarea a tot felul de explicatii inventate”.

Astfel, instanta de apel a marit pedeapsa la 2 ani închisoare, cu suspendare. In plus, i-a impus barbatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune Bacau sau organizat în colaborare cu alte institutii. Si perioada in care va presta munca in folosul comunitatii a fost marita la 100 de zile.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ