Cine are o anumita experienta de viata si a trecut prin mai multe regimuri politice poate sa faca niste comparatii interesante. Si sa traga concluzii.

Cum ar fi, de exemplu, faptul ca astazi elitele intelectuale condamna regimul comunist, in special “obsedantul deceniu” al anilor ’50. Ani in care arestarea si condamnarea “dusmanilor poporului” era o obisnuinta, când bogatiile tarii erau exportate in Uniunea Sovietica prin intermediul “sovrom”-urilor – companiile mixte româno-sovietice iar liderii politici nu faceau nici o miscare fara sa se consulte cu ambasadorul Moscovei.

Situatia din tara seamana foarte mult cu cea din anii ’50, doar ca rusii au fost inlocuiti de americani, germani si alte nationalitati ale UE. Petrolul, gazele, lemnul sunt exploatate de companii occidentale iar noi luam din nou praful de pe toba, politicienii se trezesc cu dosare penale la 10 de ani dupa ce ar fi comis niste fapte iar Codul Penal a fost schimbat astfel incât este interpretabil.

PUBLICITATE

Si, la fel ca acum jumatate de secol, institutiile statului nu fac nimic fara sa se consulte cu ambasadele, in special cu cea americana. Armata – câta o mai fi ramas – este subordonata intereselor straine, la fel cum Armata populara era integrata intereselor URSS.

Doar ca elitele nu au o problema cu actuala stare de fapt. Li se pare fireasca. Si asta pentru ca “elitele” sunt la fel de false ca si dizidenta anticomunista inventata de ele. Si in loc sa slujeasca interesul national, slujesc alte interese.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Printre alte ocupatii aud la tv diverse nume de strazi in general de prin Bucuresti: Berthelot, Kiseleff, Galleron etc…toți străini, toți facand ceva pentru Romania ultimelor veacuri. Mai sunt Kogalniceanu, Alecsandri etc care desi romani studiile si le-au facut prin diverse capitale europene, asa cum si Iliescu le-a facut mai de curand la Moscova…deci suntem cat de cat indreptatiti sa credem ca daca au facut vreo ceva, s-ar putea sa n-o fi facut de capul lor ci cu interventii straine. Parerea mea e ca cei 400 de ani sub otomani (care mazileau intai si dupa intrebau) nu prea am mai avut intelectualitate in Romania ci doar am “importat”…si astia au venit si cu ideile de actiune tot importate.

  2. Romania a inceput modernizarea dupa Pacea de la Adrianopole ce a urmat unuia din multele razboaie ruso-turce. In urma razboiului, rusii ne-au scris Regulamentele Organice – primele forme de constitutie – insa, ce a fost mai important, pretul cerealelor nu a mai fost stabilit de turci si Romania a putut vinde grau in Occident. Asta a insemnat un aflux de bani in tara, bani care au fost folositi de boierime si pentru a trimite copiii la studii in Occident.

    De unde s-au intors cu idei noi si au purces la schimbari. Revolutia de la 1848 este una din consecinte, si chiar daca a fost infranta, ideile si-au urmat calea.

    Kiseleff a intocmit Regulamentele Organice, insa nu pentru ca a fost un intelectual strain venit sa ne educe, ci pentru ca a fost guvernator militar al Principatelor, deci a avut puterea sa o faca. Berthelot iarasi nu a fost un intelectual, ci un militar, comandant al Misiunii militare franceze care a ajutat la refacerea Armatei in WW1. Galleron a fost un arhitect francez, care a construit imobile in Bucuresti. Nu pentru ca romanii nu ar fi avut arhitecti, ci pentru ca era la moda sa aduci “meseriasi” din afara.

    Dealtfel, a fost o perioada imediat dupa castigarea independentei, la 1877, cand statul roman nici nu se uita la absolventii romani ai facultatilor de inginerie din Occident, preferand sa angajeze pentru proiectele de cale ferata ingineri straini.

    Acestea fiind lamurite, inca nu-mi dau seama ce legatura are comentariul Dvs. cu textul …

LĂSAȚI UN MESAJ