Un senator face o declaratie simpla: “meseria de politician este mai periculoasa decât cea de militar”. Nu jigneste pe nimeni, nu incita la ura, pur si simplu constata ceea ce se poate observa cu ochiul liber si anume ca politicienii sunt eliminati din joc prin diferite metode. Daca nu credeti, cititi ce spune instanta despre ancheta la care a fost supusa primarul Craiovei, Olguta Vasilescu. Exista, insa, nenumarate cazuri de politicieni care si-au vazut cariera incheiata din cauza unor anchete comandate, asa ca putem spune ca a fi politician a inceput sa devina mai periculos decât a fi militar in Afganistan.

Totusi, aceasta declaratie a fost rostogolita si reinterpretata pâna când s-au obtinut/fabricat reactii contrare. Ar exista, chiar, un maior dislocat in Afganistan care l-ar fi amenintat pe senator ca-i zdrobeste ochelarii cu bocancul pentru ceea ce a spus si pentru amenintarea aceasta a primit circa 2.000 de aprecieri pe retelele sociale.

Poftim?! Un militar român ameninta un politician si lumea il lauda? In ce tara traim? Ni se pare normal un asemenea gest? Se pare ca da. Nu vorbesc aici de sutele sau miile de români care nu s-au prins de faptul ca au fost si sunt in continuare manipulati, ca exista cineva care isi exerseaza talentele pe creierii lor. Vorbim de reactia unui militar care, potrivit regulamentelor, nu are voie sa se implice in politica.

PUBLICITATE

Dar nu traim intr-o tara normala. Intr-o tara normala nu ar fi existat un asemenea gest din partea unui militar. Pentru ca, in vreme ce senatorul are dreptul sa se exprime liber, militarul nu-l are.
Desigur, daca stam si punem evenimentul in context, putem observa ca totul este o facatura. Ca se doreste implicarea Armatei in batalia electorala care se pregateste. Ca aceasta campanie va fi total diferita de ceea ce a fost pâna acum, ca se va lupta in subterane, dupa metodele brevetate anul trecut, pentru a obtine caderea Guvernului.

In acelasi timp, dupa cum am observat, reactia deplasata a maiorului din Afganistan a provocat si un alt gen de reactie: exista si români, putini, ce-i drept, care se intreaba ce cautam acolo. De ani de zile am acceptat prezenta intr-un razboi care nu e al nostru fara sa punem intrebari. Ar fi cazul, intr-un târziu, sa ne intrebam de ce cheltuim bani si vieti omenesti pentru a purta o lupta care nu e a noastra…

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Domnule Redactor,,,,
  Nu a-ti intrebat pe di Senator,,cand ridica atatia bani si diurne,?,Nu este periculos,,??!!
  mi-ar fi su rusine..dar probabil are obrazul GROS,,,>>>>>
  Nu se compara pericolul din Afganistan, cu pericolul ce-l pandeste pe di, senator,,,,
  Probabil pune-ti intrebari retorice,,,???!!!

 2. Domnule R.Bibere ,
  Apreciez foarte mult articolele domniei voastre ,le citesc de fiecare data . Dar ”cu toata dragostea ”
  vorba lui B .Chiriac si cu scuzele de rigoare dati-mi voie sa am o parere putin diferita .Exprimarea maiorului din Afganistan a fost nefericita ca si cea a domnului Barbu ,despre care se stie ca mai are cateva probleme la activ.Exprimarea anapoda a respectivului maior nu inseamna ca nu are dreptul sa-si spuna o anumita parere .Absolut adevarat ca nu are voie sa se implice in politica.Pe de alta parte sa recunoastem ca nu poate sa ramana numai la ORDONATI ,SA TRAITI AM INTELES!
  Ce cauta acolo ? intrebarea este corecta .A plecat pentru bani , este adevarat.Daca nu erau amatori si el si ceilalti trebuiau sa plece la ordin .Angajamentele asumate in cadrul Aliantei trebuiesc respectate.
  Cu respect ,
  G. R.

 3. Nu am o parere foarte buna despre domnul Barbu, cum nici despre Oprea nu am o parere prea buna. Totusi, dl Barbu are dreptul sa-si spuna parerea. In cazul de fata, dansul a folosit o figura de stil pentru a descrie o realitate. De ce trebuie sa reactionam atat de violent fata de o metafora? Pentru ca ne spun unii ca asa trebuie sa reactionam? Ultima data cand am verificat inca eram o tara care garanta libertatea de expresie.

 4. Pentru Florin ,
  Esti cumva progenitura lui Alexandru Graur ? Sunt sigur ca nu stii cine este.Oricum esti de o sinceritate dezarmanta!
  ” In orasul acesta plini de gogomani intre care cel dintai sunt eu ……”- I . L. Caragiale .

 5. Pun o intrebare ,cred ca de bun simt :unde era ieri -duminica distinsul domn Barbu cand 4 militari romani erau raniti in misiune de explozia unei bombe la dracu-n praznic?

  • Nu e de bun simt, intrebarea e de-a dreptul tampita.

   Ati auzit de Jo Cox? A fost o membra a parlamentului britanic ucisa pe strada in timpul unei vizite in circumscriptie. Asadar, cazuri de politicieni ucisi exista.

   Pe de alta parte, ce cautau militarii romani intr-o tara care nu ne-a atacat?

   Ia uita-te in dictionar la definitia cuvantului mercenar. Definitia din 1939 e chiar foarte interesanta: *mercenár, -ă adj. (lat. mercenarius și, maĭ bine, mercennarius, d. merx, mercis, marfă). Care se face pe banĭ: om, soldat mercenar. Avid de cîștig: suflet mercenar. S. m. Soldat care se luptă pentru acela care-ĭ dă leafă (nu pentru patrie), lefegiŭ.

 6. Pentru dl .Jan :
  Dex. editie 1975 :editie mai apropiata zilelor noastre :MERCENAR ,-A,mercenari,-e,s.m. adj.
  -.S.m. Persoana angajataa cu leafa intr-o armata straina.
  Inclin sa cred ca este greu pentru domnia voastra sa-mi intelegeti comentariul.Ce vina are militarul Ionescu ,Georgescu ,Popescu ca lupta pentru indeplinirea angajamentelor asumate de statul roman
  in cadrul Aliantei? A facut-o pe
  ntru bani ,fara doar si poate ; daca nu erau amatori nu plecau la ordin?
  Pe de alta parte,exceptand unii sportivi,ce mesaj a trimis in lume mai puternic decat armata ?
  Sunteti fan Barbu -ALDE ; gurile clevetitoare spun ca si domnul Barbu s-a ranit ieri dimineata ,cand ,coborand din pat ,s-a impiedicat in desuurile unei studente pe care cu mult interes o ”pastoreste”
  Sa auzim de bine!

  • Va provoc sa-mi aratati unde scrie in Charta NATO ca o tara membra trebuie sa se alature unei alte tari intr-un razboi de agresiune!

   Stimate domn, nicaieri in angajamentele noastre nu spune ca trebuie sa invadam alte tari doar pentru ca asa vor unii. Charta NATO, la Articolul 5, spune clar ca o tara membra are datoria sa intervina doar atunci cand o alta tara este atacata.

   Lasati-o mai moale cu angajamentele si alte asemenea prostii, ca nu ne-am nascut chiar ieri ca sa fim prostiti in halul asta!

 7. Barbu a încercat o metaforă mult mai subtilă, numai că nu a prins la publicul de bâlci românesc, supraobișnuit cu șmenarii. Putea foarte bine să spună că e mai periculos decât mersul printre scorpioni, dar a preferat să alăture “armata” metaforei întocmai pentru a gâdila coarda patriotică a alegătorului tomnatic; ca și cum EI, mârlamentarii s-ar jertfi pentru noi cetățenii, ar alege meseria asta deși e o Golgotă de neînchipuit și nu pentru salariile luate, pensiile preferențiale pe care și le-au acordat scuipând pe obrazurile celorlalți pensionari. Și, cum proverbele românești au tâlcul lor: unde dai și unde crapă: o dată că 80% dintre români vor doar o sută de nesimțiți în loc de 600 (deci n-aveai cum să apelezi la ei să-ți ia apărarea dacă erai normal la cap și nu te chema Barbu), și doi: toată lumea știe că militarii nu-s acolo pentru interesele României, ci pentru buzunarele lor și mai și dau șpagă pentru asta… deci, alți ordinari care vor să se căpătuiască oferind niște scuze lamentabile pentru prezența lor acolo: democrație, drepturi egale bla bla bla.

LĂSAȚI UN MESAJ