S-a judecat timp de 9 ani pentru a-si dovedi nevinovatia si a reusit, in final, sa obtina o hotarâre de achitare. Vasile S. vrea acum ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere si cere statului despagubiri morale si materiale. Pentru abuzurile instantelor, barbatul a depus si plângere la CEDO.

Vasile S. (45 de ani), din Podu Turcului, avea grad de capitan in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau si activa din 1999. Calvarul a inceput in 2005, cu o acuzatie de purtare abuziva, pentru care el si un coleg au fost trimisi in judecata, un an mai târziu, de catre Parchetul Militar Iasi. Cei doi au intervenit intr-o altercatie, la discoteca din comuna Podu Turcului, unde un tânar fusese batut de patronul discotecii.

Culmea ironiei este ca tocmai baiatul pe care incercau sa-l salveze a ajuns sa faca plângere impotriva jandarmilor. “La fata locului s-au deplasat Vasile S. si Mihai T. care i-au cerut tânarului sa-i urmeze la sediul sectiei din comuna, deoarece acesta vocifera. El s-a opus, motiv pentru care cei doi invinuiti l-au imobilizat cu mâinile la spate si l-au condus spre sectie. Pe drum, cei doi i-au aplicat mai multe lovituri de pumn in abdomen, atunci când tânarul refuza sa mearga”, se arata in rechizitoriul Parchetului Militar Iasi.

PUBLICITATE

Acuzând ca a fost batut de doua ori, prima oara de patronul discotecii, apoi de jandarmi, tânarul s-a internat in Spitalul din Podu Turcului, fiind diagnosticat cu multiple leziuni traumatice care necesitau 16 zile de ingrijiri medicale. Procesul in care au fost judecati cei doi jandarmi nu a reusit sa faca lumina in acest caz, declaratiile martorilor fiind contradictorii. Cu toate acestea, insa, cei acuzati au fost condamnati, in 2008, la Curtea Militara de Apel Bucuresti, la plata unei amenzi penale de câte 2.000 lei.

Vasile S. nu a putut sa accepte nicio clipa sa fie condamnat pe nedrept si a inceput, din acel moment, un adevarat razboi impotriva autoritatilor judiciare. Cu atât mai mult cu cât condamnarea l-a lasat fara loc de munca si fara grad militar, singurul venit din care au trait patru oameni (din care doi copii minori) ramânând cel al sotiei. A facut plângere penala impotriva a patru martori pentru infractiunea de marturie mincinoasa, dar procurorii de la Parchetul Judecatoriei Iasi nu l-au luat in seama si au dispus scoaterea de sub urmarirea penala. Au urmat plângeri la prim-procurorul Parchetului, respinse de asemenea, apoi la Judecatoria Iasi unde, in sfârsit, magistratul a dat atentie acuzatiilor sale.

Plângerea lui s-a judecat aproape doi ani, iar in 2010, martorii mincinosi, dar si tânarul agresat in discoteca au fost condamnati, ceea ce dovedea ca sentinta de condamnare a jandarmilor a fost nedreapta. Lucrurile ar fi trebuit sa fie simple si achitarea sa fie dispusa imediat. Insa, magistratii au judecat cu masuri diferite, iar procesul s-a intins pe inca patru ani! In cererea de revizuire a condamnarii a primit de trei ori achitari pe motiv ca fapta nu exista, dar deciziile erau ulterior anulate la instantele superioare. “Intr-un final, in cadrul celui de-al treilea recurs formulat de Parchetul Militar de pe lânga Tribunalul Militar Iasi, a treia sentinta de achitare a fost mentinuta si s-a dispus respingerea recursului”, arata Vasile S. Mai precis, pe 8 mai 2014 a ramas definitiva hotarârea de achitare.

Noi procese la Tribunalul Bacau si la CEDO

Dupa 9 ani de procese si abuzuri, Vasile S. nu si-a incheiat socotelile cu magistratii. A deschis noi actiuni in care cere sa i se faca dreptate si cei vinovati de aceasta eroare judiciara sa plateasca. Pentru abuzurile instantei de control din cererea de revizuire, Vasile S. a facut plângere la CEDO, care se afla in curs de solutionare.

In acelasi timp, barbatul a deschis actiune la Tribunalul Bacau, impotriva statului român, prin care cere daune morale de 1.080.000 euro si daune materiale de 50.000 lei, ca urmare a condamnarii sale pe nedrept. In actiunea sa, Vasile S. critica dur “culpa organelor de urmarire penala – Parchetul Militar de pe lânga Tribunalul Militar Iasi si Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi – in efectuarea urmaririi penale si stabilirea adevarului, precum si culpa instantelor militare de control judiciar care au inlaturat sustinerile mele constante de nevinovatie, sustineri dovedite si cu probe, precum si culpa instantelor militare de control judiciar in cererea de revizuire care au interpretat eronat si tendentios anumite dispozitii procedurale”.

Tribunalul Bacau a constatat ca omul este indreptatit, de principiu, sa deschida o astfel de actiune, dat fiind faptul ca a fost achitat definitiv in urma rejudecarii. Instanta a dispus efectuarea unei expertize contabile prin care sa se stabileasca valoarea drepturilor salariale de care ar fi beneficiat de la data trecerii in rezerva pâna la achitare, mai precis in perioada 2008 – 2014.

“Timp de 9 ani, am fost prins intr-un proces in care nu eram vinovat de savârsirea niciunei infractiuni, fiind victima razbunarii lui B. Catalin (tânarul agresat in discoteca, n.r.). Ca urmare a condamnarii, am suferit prejudicii de ordin material, dar si moral (un imens prejudiciu de imagine). Timp de 9 ani, am cheltuit sume importante de bani, cu deplasarea la instante, cu onorariile de avocat, cu deplasarea martorilor, dar pierderea cea mai mare a constat in pierderea locului de munca, a gradului militar, ramânând fara o sursa de venit constanta si sigura, fiind nevoiti, eu si familia mea (sotia si cei doi copii minori), sa traim doar din salariul sotiei. Sumele pe care pretind a-mi fi achitate le-am cheltuit efectiv pâna la momentul dovedirii nevinovatiei mele, sume pe care in majoritate le-am imprumutat. Daunele morale sunt calculate pentru 9 ani – 10.000 euro/luna.”
– Vasile S.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Dacă într-adevăr ia fost data viața peste cap de organele judiciare,instanța acum sa ii fie plătite daunele.Dar..dar sănătatea in urma acestei tragedi cine i-o da înapoi?Astai rezultatul erorilor…

  2. Parchetele militare sau instantele militare au facut multe abuzuri. Vinovat nevinovat treaba lor sa te execute. Problema e ca , daca e scandal si jandarmul nu se baga e halit de sefii lui ca nu a actionat. Daca intervii si te reclama unul sau altul iar e rau ca l-ai agresat. Cum naiba e bine ………………………….CRED CA CEL MAI BINE SA SE FACA CA NU VEDE……………….

  3. Acum cateva zile, toata lumea era ofuscata ca o inginera fara pregatire juridica (recte “studii”) de specialitate urma sa fie ministra Justitiei. Nu comentez aici faptul ca duduia s-a balbait, probabil s-a pierdut, a avut trac si nu a trecut examenul comisiillor. Ce vreau sa spun e ca de 25 de ani incoace, Romania este condusa de AVOCATI, de MAGISTRATI, de JURISTI care au facut o varza totala si au dus la moarte zeci de mii de romani, prin legile lor proaste (vezi incendiul de la COLECTIV – cauzat de o legislatie permisiva, vezi mortii din accidente rutiere cauzate iarasi de legislatie permisiva), prin deciziile instantelor samd. In instante au ajuns toate scursorile liceelor, bigudizde analfabete, tinere blonde care dupa un parcurs rapid la fara frecventa (impaunat cu multe examene orale), au ajuns sa termine o facultate de cea mai proasta calitate si au fost numite judecatori care dupa ce ca au de-a face cu legi absolut contradictorii, emanate de pelamentari juristi, au si handicap mental si comprtamental evident.

LĂSAȚI UN MESAJ