Migratia este o problema complexa cu care se confrunta toate tarile lumii, în grade diferite si cu diverse forme de impact asupra politicii, economiei, asupra societatii în general, dar si asupra indivizilor, în particular.

O gama larga de aspecte multidimensionale ale acestei problematici se regaseste în particularitatile cu care vine fiecare tara partenera (Germania, Turcia, Franta, Spania, România si Polonia) în cadrul proiectului ErasmusA ”Leaving home, coming home: A project to make students aware of migration in our countries”: Franta si Spania se confrunta cu imigranti din Africa, România este afectata de emigratia catre tari mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, Polonia se va confrunta cu migratia din Ucraina, iar Turcia încearca sa se ocupe de numarul foarte mare de refugiati sirieni. Nu în ultimul rând, Germania încearca sa gasesca solutii pentru numarul din ce în ce mai mare de refugiati care ajung pe teritoriul ei.

Cum elevii scolilor implicate în acest proiect sunt o parte importanta a societatii contemporane, este normal ca ei sa încerce sa înteleaga fenomenul si poate, sa schimbe ceva, atât cât pot ei. Aceasta implicare le va permite elevilor îmbogatirea si dezvoltarea propriei lor identitati ca cetateni europeni. Obiectivele proiectului nostru sunt strâns legate de încercarea fiecaruia dintre noi de a întelege si de a-si gasi locul în aceasta lume care se dezvolta atât de repede si în atât de multe directii, si de a-si adapta actiunile la stimulii acestei lumi. Realizarea acestor obiective va avea ca rezultat un film mozaic, având ca tema diverse aspecte ale fenomenului de migratie.

O prima vizita în cadrul proiectui a avut loc în perioada 7-11 Octombrie, când 7 profesori de la scolile partenere au vizitat Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau. Printre actiunile de pe agenda de lucru a reuniunii s-a aflat masa rotunda pe tema migratiei desfasurata la sediul ISJ Bacau.

Pe lânga cei 7 reprezentanti ai Heinrich-Emanuel-Merck-Schule, Darmstadt – Germania, Lycee Polyvalent Auguste Loubatieres, Agde – Franta, Zespót Szkót Mechanicznych nr 2, Cracovia – Polonia, Institut Vall d’Hebron, Barcelona – Spania, echipa de proiect a Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacau a avut ca invitati locali pe Simina Costeniuc (FSC), Andre Muit (Asociatia Betania), Viorel Coseraru si Diana Aprodu (Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bacau), Marieta Hârtescu (inspector scolar pentru limba rromani si scolarizarea rromilor), Florin Dura si Sandu Dorel (Partida Rromilor). O alta actiune a fost vizita la Scoala Gimnaziala nr. 1 Valea Seaca, unde oaspetii au fost întâmpinati de directorul institutiei, Silviu Pravat, si de consilierul scolar Anca Barcan. Aceasta vizita a fost doar unul din primii pasi pe care scolile partenere îi vor face pe parcursul a 3 ani (2015-2018).


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ