„Aici, in scoala, este cea mai mare raspundere. Aici, in clasa, copiii invata notiunile de baza. Aici, elevul se joaca, in mare masura, cu cartea educatiei. Aici se produc mari schimbari in viata lui.” Acestea au fost primele indemnuri ale marelui academician Solomon Marcus atunci când a pasit cu emotii, ieri, fix la 9.30, asa cum anuntase, in clasa a III-a F a Scolii Gimnaziale „Al.I.Cuza” Bacau.

Scoala care l-a avut ca elev si clasa care l-a avut in banca in acei ani. Clasa care, tot de ieri, ii va purta numele. O incapere mica, dar luminoasa, situata in corpul A al scolii (prima cladire a acestei unitati de invatamânt, cea mai veche, de altfel, din Bacau), din care insa lipseste pendulul de pe care elevul Solomon Marcus, din clasa a II-a, trebuia sa „citeasca ora pentru a o prezenta dascalului”, dupa cum si-a adus aminte profesorul de acum, o clasa in care tabla neagra cu „margele pentru socotit” a fost inlocuita cu o tabla alba, din plastic, „la care nu se mai scrie cu creta”, clasa in care elevii de azi scriu cu pixuri si stilouri („chiar la computer”), nu cu creionul si condeiul din acele vremuri. O clasa care ieri a capatat un aer aparte, in care s-a purtat un dialog intre generatii, la care au spus „prezent”, alaturi de marele matematician Solomon Marcus, conducerea scolii, cadre didactice, elevi, parinti, fosti elevi, inspectori scolari, intr-o intâlnire emotionanta organizata cu ocazia implinirii a 155 de ani de existenta in viata comunitatii bacauane a Scolii „Al.I.Cuza”.

„Aici, in scoala, copilul vine cu o mare curiozitate. Mai ales in invatamântul primar. Iar noi, voi, dascalii, avem obligatia de a-i satisface permanent aceasta curiozitate. Si trebuie sa-i raspundem corect, iar el trebuie sa respecte verbele a invata, a asculta, dar si a restitui ceea ce invata aici. Ma simt foarte onorat de tot ce se intâmpla in aceasta zi, in scoala mea, si ma consider a fi, acum, aici, cu toti, un fost coleg mai mare. Aici am invatat primele taine ale scrisului, aici am facut caligrafie, profesor fiindu-mi insusi George Bacovia. Aici am descifrat primele taine ale invataturii”, a mai spus Solomon Marcus. Si pentru ca a fost, pentru o ora, o trecere de la trecut la prezent, pentru ca s-a trasat imaginar acel arc peste timp, academicianului Solomon Marcus i-a fost inmânata si cheia succesului intre generatii.

PUBLICITATE

De fata a fost si familia Bibire – Boronea, ai carei membri sunt toti absolventi ai acestei scoli – bunicul Mircea Bibire (fost profesor de sport, absolvent al Scolii „Cuza” in 1941), fiica acestuia, dr. Catalina Boronea, sotul ei, Ioan Boronea, absolventi in anii ’90, apoi copiii lor – Eliza Boronea (acum eleva in clasa a XI-a, la Colegiul National „V.Alecsandri”) si Stefan Boronea (inca elev al scolii, in clasa a VIII-a), dar si nepotul lui Mircea Bibire, Dragos Velichiu, din clasa a IV-a. Dialogul a continuat spre seara, la Universitatea „G.Bacovia”, unde academicianul Solomon Marcus a sustinut conferinta „Nevoia de a invata”, intâlnire pe care o vom prezenta in editia de mâine a cotidianului nostru.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Sa fim seriosi, nu mai sunt si alti absolventi din tata in fiu ai acestei scoli? vreti sa va credem pe cuvant?
    Sa nu exageram, “dr C.B”, Ha??? da’ unde e asa mare doftoroaie? mai lasati-ne cu toti umflatii de bani!

LĂSAȚI UN MESAJ