Texasul este chintesenta demagogiei politice, a iresponsabilitatii si a ipocriziei. Este imaginea perfecta a unei rupturi profunde de realitate, un caz patologic in care guvernati si guvernanti si-au pus ochelarii de cal pentru a trai la maxim senzatiile unei realitati paralele prezente doar in halucinatia lor colectiva.

Statul american a fost lovit de inundatii, insa a asteptat câteva zile inainte de a solicita ajutor federal. Iar aceasta amânare nu este decât rezultatul faptului ca atât guvernatorul statului, cât si politicienii aflati la conducere urasc sincer guvernul de la Washington.

De altfel, doar 23% dintre cetatenii Texasului au o parere buna despre guvernul federal. Ura fata de Washington este atât de adânca incât opt dintre parlamentarii sai au votat impotriva ajutorului federal pentru victimele Uraganului Sandy din 2012, care a produs pagube mai mari decât Katrina.

PUBLICITATE

Iar de la ura la paranoia nu e decât un pas: acum o luna exercitiile Marinei Americane au fost considerate de texani drept un paravan pentru o lovitura de stat si au acuzat Agentia Federala pentru Mangementul Situatiilor de Urgenta ca pregateste instalarea de lagare de concentrare, cu magazinele Walmart drept puncte de triere pentru detinutii politici.

Cum se gaseste de fiecare data câte o minte odihnita, guvernatorul Greg Abbott a ordonat Garzii Nationale sa supravegheze exercitiile militare ale Marinei pentru a proteja Texasul de complotul pus la cale de federali.

In ciuda faptului ca statul primeste cele mai mari ajutoare federale pentru dezastre – lucru datorat nu vreunei masinatiuni, ci doar faptului ca Texasul este extrem de vulnerabil la capriciile naturii, de la tornade pâna la uragane si inundatii – ii gazduieste si pe cei mai inversunati negationisti ai schimbarilor climatice.

Huffington Post scrie ca in fruntea acestora se afla Lamar Smith, liderul Comitetului pentru Stiinta, Spatiu si Tehnologie, care a catalogat raportul Natiunilor Unite referitor la schimbarile climatice drept unul politic, iar raportul Casei Albe drept un document menit sa inspaimânte americanii.

Dar lucrurile nu se opresc aici; oficialii texani continua sa refuze fondurile federale care ar permite asigurari medicale pentru circa un milion de persoane, ceea ce inseamna 100 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani.

Cu toate acestea, texanii continua sa-i aleaga pe acesti oameni.

Sau, cum spune autorul articolului din Huffington Post, „Texasul a facut eforturi mai mari decât orice alt stat american pentru a institutionaliza absurdul impunând, astfel, o povara uriasa pe umerii cetatenilor sai”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ