25 aprilie 2024
ActualitateAbsenţele nemotivate i-au lăsat fără alocaţia de susţinere. A crescut abandonul şcolar...

Absenţele nemotivate i-au lăsat fără alocaţia de susţinere. A crescut abandonul şcolar în familiile sărace

– Peste 1.500 de elevi din familii nevoiaşe, beneficiare de alocaţie de susţinere, au absentat nemotivat de la cursuri cel puţin 10 ore în semestrul doi – Dintre ei, 70 au abandonat şcoala, cu 40 mai mult decât în primul semestru – Familiile lor s-au ales cu diminuarea ori retragerea alocaţiei pentru o anumită perioadă

În ciuda consecinţelor financiare pe care le suportă, în continuare, mulţi părinţi, beneficiari ai alocaţiei de susţinere familială, manifestă un total dezinteres faţă de prezenţa la cursurile şcolare a copiilor lor. O dovedeşte şi ultima situaţie privind absenţele nemotivate ale copiilor din familiile care primesc acest tip de alocaţie. Astfel, potrivit datelor furnizate de către conducerea Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bacău, în cel de-al doilea semestru din anul de învăţământ 2016-2017, dintre cei 21.660 şcolari, câţi erau în familiile amintite, nu mai puţin de 1.609 au absentat nemotivat mai mult de 9 ore.

Dintre aceştia, 641 au lipsit nejustificat între 10 şi 19 ore iar 52 au cumulat 20 ore. Dar, aşa cum rezultă, mult mai numeroşi sunt cei care au peste 20 absenţe. În această situaţie s-au aflat 916 elevi din familiile menţionate. În primul semestru, dintre cei 21.987 elevi care proveneau din familiile beneficiare de alocaţie de susţinere familială, au lipsit nemotivat la mai mult de 9 ore de curs 1.107 şcolari.



Dintre aceştia 470 au avut între 10 şi 19 absenţe nejustificate iar 36 au lipsit nemotivat 20 de ore. Ceilalţi 601 au avut peste 20 de absenţe, lipsa lor de la şcoală nefiind justificată de cauze medicale. Aşadar, comparativ cu primul semestru, în cel de-al doilea situaţia s-a înrăutăţit. Lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce priveşte numărul elevilor care au abandonat şcoala, dintre cei care fac parte din familiile sărace. Dacă în primul semestru nu s-au mai dus deloc la şcoală 30 de elevi, în semestrul II numărul celor care s-au decis să nu mai meargă la cursuri până la finalul lor a urcat la 70!

Fără bani, timp de şase luni

Din păcate, pe lângă faptul că elevii respectivi au o pregătire şcolară extrem de precară sau chiar, mai grav, ajung să îngroaşe rândurile analfabeţilor, familiile lor pierd o parte sau întreaga alocaţie pentru o anumită perioadă. Pentru fiecare copil care a avut între 10 şi 19 absenţe nemotivate, familiilor li se diminuează alocaţia de susţinere cu 20 la sută pe o perioadă de trei luni. Dacă un copil a absentat nejustificat de la cursuri 20 de ore, familia lui va lua cu 50 la sută mai puţin din alocaţia cuvenită, tot pentru trei luni.

În cazul în care elevul a înregistrat de la 21 absenţe nemotivate, în sus, atunci plata se suspendă până la următoarea raportare a Inspectoratului Şcolar. Această raportare a absenţelor nemotivate se face la 6 luni o dată, respectiv după încheierea fiecărui semestru. Aşadar, timp de 6 luni, familia în cauză nu va mai lua niciun ban, ceea ce înseamnă o pierdere considerabilă. Bunăoară, o familie monoparentală, cu 4 sau mai mulţi copii, care are un venit mai mic de 200 lei pe fiecare membru component, pierde lunar o alocaţie de susţinere de 428 lei. Consecinţele prezentate sunt resimţite de către o parte din familii încă din iulie.

„Potrivit noilor reglementări, dacă unul dintre copii are mai mult de nouă absenţe într-un semestru, el nu va fi luat în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, dar va fi exclus şi din rândul celor în raport de care se acordă alocaţia de susţinere. Prin urmare, aceasta se va da corespunzător numărului copiilor care îndeplinesc condiţiile.

Astfel, copii din peste 500 familii nu mai sunt în plată încă din vară, ei fiind scoşi din rândul beneficiarilor de către primăria de domiciliu. Pentru alţi 703 s-a dispus de către noi diminuarea corespunzătoare alocaţiei familiilor lor iar în cazul a 326 s-a luat decizia suspendării plăţii”, ne-a declarat Teodor Agachi, directorul AJPIS Bacău. Practic, noile reglementări stipulează că dreptul la această alocaţie îl are familia ai cărei copii „frecventează neîntrerupt cursurile unei forme de învăţământ şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru, care să conducă la scăderea notei la purtare sub 8”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri