Legislatia muncii si, mai ales, abaterile de la aceasta in cadrul primariilor din judet au constituit subiectul principal al intâlnirii de ieri dintre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau si reprezentantii administratiilor publice locale, actiune desfasurata in sala de conferinte a Centrului de Afaceri si Expozitii “Mircea Cancicov”.

Lansata din timp de catre ITM Bacau, invitatia de a participa la aceasta actiune a fost onorata, din pacate, de numai 42 primarii din cele 93 existente in judet. Cu toate acestea, dezbaterea problematicii pusa in discutie a fost destul de interesanta, deoarece organizatorii-Inspectia Muncii si ITM Bacau-nu s-au rezumat doar la prezentarea reglementarilor in domeniul relatiilor de munca si in cel al sanatatii si securitatii in timpul lucrului.

Acestea au constituit tema de baza, dar au fost abordate si neregulile depistate in timpul controalelor anterioare intreprinse de catre inspectorii ITM la primarii. S-a evidentiat faptul ca multe dintre primarii, in mod eronat, au inregistrat in programul informatic REVISAL si functionarii publici, nu le-au incheiat contract individual de munca si salariatilor care sunt angajati de dinainte de 1989 si nu le-au acordat concediu de odihna si asistentilor personali.

Totodata, reprezentantii ITM au aratat ca la multe primarii nu se face programarea concediilor de odihna a angajatilor si nu se respecta legea in cazul zilierilor. Toate aceste nereguli au suscitat o vie dezbatere, cei prezenti adresând numeroase intrebari legate de reglementarile legale referitoare la abaterile mentionate.

Dar discutii au fost si pe tema normelor de sanatate si securitate in munca (SSM). Reprezentantii ITM au insistat pe instruirea de catre primarii a tuturor angajatilor, cu normele de protectie a muncii, obtinerea autorizatiei de functionare din punct de vedere al SSM (multe administratii locale nu au demarat demersurile in acest sens), intocmirea tuturor documentelor in domeniul SSM si pe luarea masurilor necesare pentru evitarea accidentelor in timpul lucrului.

Scopul principal al actiunii a fost acela de informare a primariilor cu legislatia muncii si de lamurire a problemelor pe care ele le intâmpina in aplicarea ei. Pentru ca, dupa 20 august, actiunea de informare va fi urmata de o ampla campanie de verificare a tuturor primariilor din judet, privind modul in care ele respecta legislatia muncii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Fiind vorba despre primari,imi permit sa adresez o intrebare domnului Dragos Benea care la formarea protocolului USL a pus drept garantie cuvantul sau ca primarii vor respecta acest protocol.Ori, o parte din acesti primari,printre care si cel din Buhoci,odata vazuti in functie au uitat de acest protgocol.Ce masuri a luat tinand cont ca acesti primari nu dau doua parale pe cuvantul Presedintelui Consiliului Judetean?

LĂSAȚI UN MESAJ