Seful Marelui Cartier General al Armatei Române murea misterios la 12 noiembrie 1916, la doar câteva luni de la intrarea tarii in razboi.

Generalul Vasile Zottu a detinut formal comanda Armatei Române in aceasta perioada si a raspuns de elaborarea ipotezelor de razboi si a planului de campanie pentru anul 1916.

Tehnic, insa, atributiunile de sef al Marelui Cartier General erau indeplinite de un subordonat al lui Zottu, generalul Dumitru Iliescu.

Comandantul Armatei Române era, conform Constitutiei, regele. Regele Ferdinand conducea Armata in timpul razboiului prin intermediul Marelui Cartier General – care era, de fapt, Marele Stat Major mobilizat.

De la data de 1 aprilie 1914, seful MStM era generalul de divizie Vasile Zottu, numit printr-o decizie controversata: la data respectiva a fost trecut in rezerva pentru limita de vârsta si, in aceeasi zi, a fost concentrat si numit sef al MStM.

Desi, dupa inceperea razboiului, a fost seful Marelui Cartier General, generalul Zottu nu a condus decât cu numele operatiunile Armatei. Ce se intâmplase?

In perioada celor doi ani de neutralitate a României, s-a purtat un adevarat razboi invizibil de cumparare a personalitatilor pentru a sprijini una din cauze. Atât Antanta – Anglia, Franta, Rusia – cât si Puterile Centrale – Germania, Austro-Ungaria – plateau bani buni pentru ca ziaristii, scriitorii, politicienii sa imbratiseze una dintre tabere.

In acest context, autoritatile descopera un recrutor german – un anume Gunther – pe lista caruia se afla intre Constantin Mile (ziarele Adevarul, Dimineata), Ioan Slavici (ziarul Minerva), Tudor Arghezi, Gala Galaction, Matei Caragiale si numele lui Vasile Zottu, seful Marelui Stat Major.

Premierul Ion I.C. Bratianu a fost informat de aceasta situatie, insa decide sa-l pastreze pe Zottu ca sef al MSt.M pentru a nu periclita relatiile cu Puterile Centrale. Bratianu il insarcineaza, insa, pe generalul Dumitru Iliescu sa pregateasca armata pentru razboi.

La o luna dupa dezastrul de la Turtucaia, generalul Zottu se sinucide. Unii au zis ca a fost o sinucidere “de onoare” pentru o batalie pierduta. Cei mai multi, insa, pun sinuciderea lui Zottu pe seama legaturilor sale cu Germania.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Am crezut inițial când am văzut numele Mile că ar fi vorba de Vasile Milea, ăla de-l `sinuciseră` în Decembrie `89 pentru ca Stănculescu să preia conducerea forțelor armate române ca să-i asigure spatele agentului GRU-ist Iliescu pe parcursul preluării frâielor puterii după înlăturarea lui Ceaușescu. Dacă nici Securitatea lui Nea Nicu nu a reușit să țină în frâu jocurile marilor puteri în România, ce pretenții să avem de la ăștia de acum care au fost puși din momentul 0 la conducere de serviciile străine

  2. pentru a intelege mai bine cum a fost inzestrata armata romana inainte de primul razboi mondial, este suficient sa vizitati Muzeul de Istorie Iulian Antonescu, sala armelor de la parter. Dotarea s-a facut cu arme austriece sau germane, de calibru diferit, care necesitau o anumita pregatire pentru a le folosi in razboi. Munitia nu se potrivea desigur de la o arma la alta, si aprovizionarea s-a facut in urma unor achizitii ,,cu cantec,,. Ce sa mai vorbim de instruire, echipament, etc, in mod vadit si intentionat sub nivelul acceptabil. Desigur, prezenta unui spion german la nivel de decizie in armata romana poate da un sens elegant realitatii- coruptia politicienilor vremii si implicarea acestora in achizitii dubioase de tehnica militara si armament.

LĂSAȚI UN MESAJ