Iulian Arbunea si Ion Joita studiaza harta judetului pentru organizarea noului program de cadastru (Foto: petru Done)

Programul National de Cadastru si Carte Funciara (supranumit, pe scurt, si Programul de cadastru sistematic) a intrat in executie de luni, 11 mai, in intreaga tara. Programul va fi aplicat pâna in anul 2023 si prevede inregistrarea gratuita a tuturor proprietatilor imobiliare – terenuri si constructii (inclusiv apartamentele), deschiderea cartilor funciare pentru acestea si eliberarea certificatelor de mostenitor pentru succesiune, în sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

Pentru acest an sunt prevazute a intra in program 147 de unitati administrativ-teritoriale in toata tara. „In judetul Bacau – ne-a declarat directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), Iulian Arbunea – lucrarile de cadastrare au inceput deja in trei localitati, Bacau, Moinesti si Slanic Moldova. Astfel, s-au receptionat deja lucrarile in trei sectoare din Bacau si in doua din Moinesti. Mai erau in plan cinci localitati, toate pe traseul viitoarei sosele de centura a Bacaului, comunele Nicolae Balcescu, Letea Veche, Saucesti, Hemeius si Margineni, pentru care licitatiile erau deja ridicate pe sistemul SEAP. Acum, daca a aparut Programul de cadastru sistematic, fiecare judet are alocata o anumita suma, in functie de marime, pentru lucrarile din program. In judetul Bacau vom stabili primele lucrari in patru sau cinci localitati, altele decât cele amintite pâna acum.”

Iulian Arbunea si inginerul sef al OCPI Bacau, Ion Joita, cred ca primele orientari in alegerea localitatilor vor fi catre zonele mai sarace, dar unde exista si acte de proprietate asupra terenurilor. Fara astfel de acte emise, zona necooperativizata a judetului ar putea intra la urma in program. Oricum, pâna in 2023 vor intra in program toate cele 93 de unitati administrative teritoriale ale judetului.

Ce este „cadastrul sistematic”

Cadastrul sistematic – spun specialistii de la OCPI – inseamna sa intabulezi fiecare proprietate, tot ceea ce inseamna bun imobil, gratuit. Este vorba de imobile, notiune prin care se intelege terenul cu sau fara constructii si constructiile. Gratuitatea scuteste proprietarii de costul lucrarilor efectuate de firmele specializate in lucrari de cadastru si al intabularii pentru deschiderea cartii funciare.
Proprietatile grevate inca de probleme de succesiunea mostenirii vor fi preluate tot in Programul pentru cadastrul sistematic si se va deschide, in fiecare caz, succesiunea la notariat, pâna la finalizarea ei.

Lucrarile incep in circa o luna

Iulian Arbunea opineaza ca lucrarile vor putea incepe efectiv in circa o luna. „Vom mai angaja câteva persoane pentru astfel de operatiuni – a spus directorul institutiei bacauane. Inca nu este stabilit numarul. Pe toata tara sunt alocate 600 de posturi. Fiecare judet va primi un numar de posturi in functie de marimea judetului, de volumul de lucrari.”
Dupa licitatia pentru stabilirea firmelor care vor efectua lucrarile din Program, va incepe o campanie de informare a populatiei asupra Programului de cadastru sistematic, astfel incât fiecare proprietar sa aiba deja pregatite actele pe care le vor solicita specialistii. Se vor cere copii legalizate la notariat dupa actele de proprietate, certificatul fiscal de la primarie etc. Costurile suportate de populatie vor fi doar cele cu legalizarea acestor acte.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ