Lacul de la Insula de Agrement a fost golit aproape in totalitate si doar un fir de apa mai curge acum din barajul Lacului Bacau II. In loc a ramas un spatiu dezolant, plin de stuf uscat, deseuri de toate felurile, de la pet-uri si anvelope, la obiecte metalice si o multime de cochilii de melci, iar din toate razbate un miros puternic de mâl.

Lacul urmeaza sa fie decolmatat, ca sa fie in armonie cu proiectul noii Insule de Agrement, aflata acum in plin proces de reamenajare. Din decolmatare va rezulta o cantitate uriasa de mâl, pentru care trebuie gasite locuri de depozitare si, mai ales, fonduri pentru transportul la depozit. „Vor rezulta 460.000 de metri cubi de mâl, dar avem bani pentru a transporta doar 260.000 metri cubi, asigurati de Ministerul Mediului.

Transportul va fi in sarcina societatii Romgan, ai carei reprezentanti spun ca vor gasi si loc de depozitare si urmeaza sa ne spuna unde anume se afla. Pentru transportul celorlalti 200.000 de metri cubi urmeaza sa gasim fonduri”, a spus Emil Vamanu, directorul Administratiei Bazinale Siret, autoritatea care gestioneaza lacul si se ocupa de curatarea lui. Din câte se pare, restul de 200.000 de metri cubi de mâl urmeaza sa fie depozitati lânga halda de fosfogips, si laolalta vor intra intr-un program de ecologizare.

PUBLICITATE

Directorul Vamanu a mai spus ca aceasta este perioada propice de transportare a mâlului ce va fi excavat, pentru ca acesta se usuca repede si are un volum optim pentru a reduce costurile transportului.

Unul dintre sacrificiile incluse in proiect este taierea a peste 200 de arbori de pe Insula. Au disparut inclusiv salciile de pe malul unde se aflau gratarele, dar se pare ca va ramâne in picioare batrânul plop de pe insula mica, supranumit „copacul alpinistilor”.

Autoritatile spun ca in locul arborilor taiati, dintre care multi erau in vârsta si gata sa cada, vor fi plantati alti arbori.

Lucrarile avanseaza alert, iar Insula de Agrement este acum aproape de nerecunoscut, intrucât aproape nici o constructie din cele care au existat nu mai este in picioare. A ramas doar localul „Marinarul”, proprietate privata, favorizata de autoritati, care ridica din umeri atunci când sunt intrebate despre soarta constructiei. In rest, au fost turnate fundatiile pentru toate cele 23 de viitoare de noi constructii.

Debarcaderul va fi renovat in intregime, iar in continuarea sa va aparea un ponton pe o lungime de circa o suta de metri, ce va inainta 15 metri pe apa, si care va fi o zona de recreere cu banci si terase. In locul vechiului bazin va fi noul loc de joaca, iar pe fosta plaja se construieste viitorul Aqualand. S-au sapat fundatiile pentru trei bazine, dintre care unul pentru copii si unul cu valuri. La Aqualand se va intra contracost, prin puncte de control, aflate si ele in constructie.

Pe locul fostului teren de tenis se va face un nou teren de sport cu o copertina, iar in vecinatate s-a turnat deja platforma unui mare skatepark. Pe insula mica se ridica un amfiteatru pentru spectacole, iar in locul vechii punti, care deja a disparut, se va ridica alta noua.

Revenind pe insula mare, de mentionat ca aleile vor fi refacute, se monteaza retele noi de apa, la intrare s-a sapat fundatia unei viitoare fântâni arteziene, iar pe malul de vest s-au pus bazele viitoarei biblioteci.
Toate echipamentele urmeaza sa soseasca in urmatoarele 2-3 luni, si se spera ca la iarna totul va fi gata.

[wonderplugin_gallery id=”242″]


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Au taiat “copacii gata sa cada”???Au distrus istoria acestei insule atunci!Nu,nu stateau sa cada.Erau doar batrani dar frumosi si rezistenti.Parerea mea e ca vor distruge tot trecutul acestei insule.Niste neinspirati!Voiam doar sa fie un parc frumos si atat.Cum era pe vremuri.”Aqualand” va fi pentru cine?va fi un loc scump,inaccesbil pentru cei care nu-si vor permite tarife prea mari.
  Asta va fi “insula promisa”!

 2. ”Aqualand” ,mici si biblioteca !!! Halal asociere ! Un parc curat plin de copaci batrani dar frumosi nu putea fi ? Cat de frumoasa este insula Margareta din Budapesta fara Aqualand , ,bere si mici ! La noi fara circ nu se poate ! Pe cand care alegorice si carnaval ???

 3. Asta le mai trebuia bietilor bacauani:”Aqualand”! Ei n-au cu sa-si duca traiul de azi pe maine dar vor avea “Aqualand”!Una e sa te recreezi pe sub niste salcii frumoase si alta e sa te duci intr-un parc scump si cel mai probabil,prost facut si gandit,cu un peisaj arid,destinat mai curand amatorilor de arome cu mult fum.Iar biblioteca ce cauta in mijlocul Insulei care va deveni un parc de distractie?Dar in mijlocul orasului unde era initial, ce are?Mai bine si-ar muta primarul cladirea primariei pe Insula daca e asa de plin de zel.Mare pacat de acel loc.Din pacate nu suntem in stare sa ne alegem oameni pregatiti in acele scaune.

 4. Acum 40 de ani pe vremea cand ma balaceam la insula nu era nimic din ce vreti za faceti dar era de o minunatie sa mergi si sa te relaxezi la insula

  • Eram si eu acolo in vremea aia .Mai tii minte topoganul de ciment pe care ne dadeam , nici trei ture nu rezistau chilotii ! Nu e mentionat in articol ,sper ca l-au salvat !!!!!

 5. Referitor la cantitatea enorma de namol ce va rezulta din decolmatarea lacului, nu demult se vorbea despre HALDA de fosfogips, care apartine PRIMARIEI, ca va fi acoperita partial sau in totalitate folosindu-se acest namol. Mai exista aceasta varianta ? Sau ne trebuie un alt proiect ?

 6. De ce taiati copacii? Sper ca nu ati taiat toate salciile. Erau foarte frumoase.
  Prefer o insula naturala, cu verdeata, amenajata frumos si cu cat mai putine betoane.

 7. Tot asa mergea domnul primar sa vada “stadiul”lucrarilor si la Sala Sporturilor si la Spitalul Municipal si pe IL Caragiale si Milcov .
  Si s-a ales praful de toate.
  Mai bine joaca rolul Anei si cei de la CONBAC pe al Mesterului Manole.

 8. Foarte bun proiectul, acum sper că îl vor și finaliza până la termenul limită. Eu cred că lacul are potențial pentru agrement dacă va fi decolmatat și era mai mare jalea să vezi canalul de sub pod cu apa până la genunchiul broaștei.

 9. Le mai ies ceva spagi consistente si de aici.Ce credeti ca nu mai poate stavarache de binele bacauanilor, el trage acum in ultimul an de mandat sa mai fure ce mai poate , ca de puscarie l-au scapat magistratii romani> Asta justitia romana! din pacate.

 10. propun o bursa virtuala de pariuri cu termene de finalizare pt Milcov. Insula. Stefan cel Mare , spital, stadion, polivalenta, aeroport, centtura, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ