Circa 40 de urmasi ai luptatorilor anticomunisti ucisi in inchisori, carora li s-au adaugat numerosi trecatori, au participat, recent, la resfintirea crucii Troitei din Parcul Cancicov dedicata acestor luptatori.

Slujba religioasa a fost oficiata de parintele Costica Abagiu, de la Biserica „Sf. Apostoli Petru si Pavel”. Evenimentul a fost dedicat omagierii memoriei celor 41 de luptatori anticomunisti ale caror nume sunt inscrise pe crucea troitei – tarani, ofiteri, preoti, avocati, invatatori, functionari, studenti si elevi sau muncitori – si a fost onorat de prezenta membrilor Asociatiei Civice Bacau.

„Monumentul – ne-a spus decanul de vârsta al celor prezenti, fostul detinut politic Petre C. Baciu, in vârsta de 94 de ani – a fost facut prin contributiile unor buni crestini. A fost ridicat in 2001, iar in anul 2006 a fost sfintita prima oara. Pe monument sunt inscrise numele desinutilor politici de toate vârstele, de toate profesiile si de toate confesiile.

PUBLICITATE

Sunt si ortodocsi si romano-catolici si greco-catolici si de toate convingerile politice (taranisti, liberali sau legionari). Acum, ei, pentru noi, nu mai fac parte din nicio categorie politica, ei sunt doar mucenicii lui Hristos.” Pe troita se afla si numele senatorului liberal bacauan Eduard Racovita, care a fost ucis in timpul unei anchetei politienesti, de Securitate.

Petre C. Baciu a fost inchis in anul 1948. Era student la fosta Academie comerciala si industriala din Bucuresti.

„Am fost inchis pâna in 1961 – ne-a mai spus veteranul. Am fost prin toate inchisorile, la Vacaresti, la Suceava, la Jilava, chiar si la Canal. Dar in perioada 1974 – 1977 am fost arestat din nou, pentru singurul motiv ca inca mai eram in viata.” A scris sase carti, doua volume de poezii si patru in care si-a povestit peregrinarile prin inchisorile comuniste.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ