O noua premiera in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. De ieri, 8 noiembrie, in unitatea medicala a fost pus in functiune un aparat RMN (rezonanta magnetica- nucleara) in valoare de 1.000.000 de euro. Banii sunt de la Ministerul Sanatatii, cu o contributie de 10 la suta din partea Consiliului Judetean Bacau.

15032815_1142481149177787_2740254481089148702_n

Moment istoric in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. In prezenta oficialitatilor locale si judetene – Dragos Benea, fostul presedinte al Consiliului Judetean Bacau, pe vremea caruia a demarat intregul proiect privind aceasta achizitie absolut necesara pentru oras, dar si pentru judet, Sorin Brasoveanu, actualul presedinte al Consiliului Judetean, care a garantat cu aceasta ocazie continuarea investitiilor in Sanatatea bacauana, primarul Bacaului, Cosmin Necula, conducerea spitalului, dar si echipa de medici radiologi – a fost facuta receptia finala a instalarii unui aparat RMN, de un milion de lei, investitie alocata de Ministerul Sanatatii si cofinantata de Consiliul Judetean.

PUBLICITATE

Pentru amplasarea acestui aparat, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a mai cheltuit, din fonduri proprii, inca 40.000 de euro pentru amenajarea unui spatiu, in Sectia de Radiologie, la parterul pavilionului Medico – Chirurgical. Aparatul RMN este nou, fabricat in Statele Unite, are garantie si va functiona efectiv pentru bolnavi, incepând cu 21 noiembrie. De investigatiile RMN vor beneficia toti pacientii internati in spital, pentru ca Spitalul Judetean de Urgenta va incheia pentru acest serviciu un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, dar si cei care se prezinta in ambulatoriu, in baza unei prescriptii medicale de specialitate.

„Pâna acum, pacientii internati care aveau nevoie de investigatii RMN, le faceau in clinici private, iar plata o faceam noi, ca spital. Erau decontate astfel, in jur 50 de astfel de analize, in fiecare luna. Acum vom fi degrevati de aceasta cheltuiala, in sensul ca investigatia va fi trecuta spre decontare la Casa de Sanatate pe fisa de spitalizare. Pe acest aparat vor lucra opt medici, lucram deja la finalizarea unui dosar de angajare pentru inca un medic, saptamâna viitoare toti doctorii specialisti vor urma si un training de utilizare, urmând ca, de pe 21 noiembrie, conform programarilor facute, pacientii care vin in spital sa beneficize efectiv de analize RMN si aici”, a explicat managerul unitatii spitalicesti, Adrian Popa.

Aparatul RMN are competente la standarde ridicate, dupa cum ne-a declarat dr. Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. „Cu acest RMN se poate explora craniul, in special pe zona cervicala, greu accesibila prin altfel de investigatii, se pot evalua partile moi si osoase ale sistemului oseo-articular, se pot investiga dinamica si componenta cordului, dar si a sânului, aparatul are sistem atât in 2D, cât si in 3D. De asemenea, un lucru foarte important si necesar, noul RMN are si un flux magnetic care poate evalua si permeabilitatea vaselor, arterelor si venelor.

In plus, beneficiaza si de o sursa de post-procesare date care ajuta medicul radiolog sa traga concluzia cât mai corecta in stabilirea unui diagnostic. Este un aparat util spitalului, data fiind si patologia tot mai complexa care se inregistreaza in sectiile unitatii noastre medicale”, a mai adaugat directorul Taga.

Conform contractului de garantie, exista un numar limitat de investigatii care pot fi realizate lunar cu acest aparat, respectiv 50 de proceduri, insa daca exista urgente care necesita RMN, numarul nu va fi respectat strict.

Saga acestei investitii

Aceasta noua achizitie in spitalul bacauan vine dupa 8 ani de tergiversari, de adrese si memorii inaintate catre Ministerul Sanatatii care, pâna acum, nu a vrut sa aloce banii necesari pentru o astfel de investitie intrucât un aparat asemanator exista deja in Bacau, dar sta si acum in cutii si nu este folosit, fiind alocat prin proiectul Spitalului Municipal.

O anomalie legislativa care a afectat, ani la rând, adevaratii beneficiari: bolnavii. Dupa cum am prezentat si noi, la momentul respectiv, in paginile cotidianului Desteptarea, in octombrie 2008, ministrul Sanatatii de la acea vreme, liberalul Eugen Nicolaescu, a decis transferul RMN-ului alocat SJU Bacau catre un spital din Calarasi, unde urma sa candideze o luna mai târziu. Ulterior, la un an diferenta, Bacaul primeste un RMN, dar pentru Spitalul Municipal, motiv pentru care in anii ce au urmat nu s-a mai putut face o alocare asemanatoare pentru ca in niciun judet din tara nu exista doua RMN, cu finantare de la stat.

RMN – Investigatia prin Rezonanta Magnetica – Nucleara este o procedura de diagnostic imagistic de inalta performanta, minim invaziva, atraumatica si neiradianta. Investigatia RMN foloseste un câmp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitând evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.

„ Anul trecut, in august, când ministrul Sanatatii de atunci, Nicolae Bănicioiu, a fost prezent in Bacau la semnarea contractului de executie a Compartimentului de Radioterapie, o alta investitie importanta pentru Spitalul Judetean, i-am explicat, impreuna cu deputatul, la acea vreme, Cosmin Necula, ca la Ministerul Sanatatii judetul Bacau figureaza cu un RMN, desi in realitate acest aparat zace si acum in subsolul Spitalului Municipal Bacău, nefiind pus la dispozitia băcăuanilor. Intelegând situatia, domnul Bănicioiu a sustinut si initiat alocarea finantarii pentru achizitionarea unui nou aparat RMN in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, lucru concretizat efectiv acum. Au trecut aproape 14 luni de la acel moment, timp in care s-au efectuat licitatia, contestatiile, executia, montajul etc. Practic, acest aparat, prin valoarea lui medicala si materiala, este piesa de rezistenta a Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta, care a beneficiat de o investitie majora de 3,7 milioane de euro, realizata de Consiliul Judetean din fonduri europene si inaugurata in mai 2015.”
Dragos Benea, fostul presedinte al Consiliului Judetean Bacau

„Este o investitie foarte importanta si sunt recunoscator tuturor celor care s-au implicat in acest proiect. In ultimii ani, in judetul Bacau s-au facut investitii importante in Sanatate. Garantez, ca actual presedinte al Consiliului Judetean, continuarea acestor initiative, daca nu mai accelerat, macar in acelasi ritm, sigur, respectând cadrul legal. Când vorbim despre sanatatea bacauanilor, eu cred ca niciodata nu este prea mult. Consider ca cel mai important lucru acum este investitia in resursa umana. De aceea, ca un viitor proiect al Consiliului Judetean, vom cauta sa gasim solutii pentru a atrage medicii si asistentii medicali spre Bacau, pentru a le oferi facilitati si conditii de lucru bune, moderne, eficiente. Astfel, se pot stabili si criterii noi, in momentul in care vor fi scoase la concurs locuri viitoare de munca.”
Sorin Brasoveanu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Bacau

„Da, e adevarat, Bacaul mai are un RMN, care sta in cutiile Spitalului Municipal. Eu pot doar sa spun ca deja am facut primii pasi importanti in acest sens. Am receptionat santierul de la Spitalul Municipal, care a intrat in patrimoniul municipiului Bacau si acum suntem in stadiul de preluare si a tuturor aparatelor care sunt pe acest proiect. Când se va putea, Bacaul va beneficia de doua aparate RMN, finantate cu bani de la stat. Insa sa nu uitam ca s-a facut o achizitie in urma cu multi ani, pentru un aparat care, la momentul respectiv, nu ne trebuia. Acum, acel RMN este cu siguranta depasit moral si stam cu el in cutii, iar pentru a ajunge cu acesta macar la nivelul celui achizitionat acum va trebui sa mai sufere mai multe update-uri. Odata cu aceasta receptie a noului RMN in Spitalului Judetean, finalizam practic un drum inceput in august 2015. Acest punct este si o parte a proiectului ce tine de Holdingul spitalicesc al municipiului Bacau, asa cum l-am gândit si promis, prin unirea Spitalului Judetean cu Spitalul Municipal, cu organizarea si a unei Clinici de kinetoterapie si recuperare, in parteneriat cu specialistii de la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacau.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Sa nu ai nevoie de cei de la oncologie/ radioterapie/ CAS… stai la mana cui nu trebuie! Iti da cand are chef si cand are”muschiu” lui fonduri chiar daca e program national gratuit si mai esti si asigurat pe deasupra!

LĂSAȚI UN MESAJ