Ansamblul monumental comemorativ de pe Dealul Coșna, dedicat eroilor din Primul Război Mondial, a fost inaugurat sâmbătă, 5 octombrie, cu un ceremonial militar și religios. Proiectul ansamblului monumental aparține Asociației „Prospectorii Istoriei” (API) din Comănești și Asociației „Regimentul 15 Infanterie” (ARI), dar un sprijin important pentru realizare a venit de la Primăria Pârgărești, de la Filiala din Iași a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” și de la Statul Major al Apărării.

La eveniment au fost prezenți atașatul militar al Franței la București două nepoate, Françoise și Genèvieve, ale eroului francez lt. Paul Édouard Berge, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna la 10 august 1917 în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”, și o jurnalistă de la publicația franceză L’Indépendant. De asemenea, alături de inițiatorii proiectului, ing. Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei” și Ion Luncanu – președintele Asociației „Regimentul 15 Infanterie” și de primarul Victoria Iulișca au venit, între alții, președintele Consiliului Județean – Sorin Brașoveanu, comandantul Garnizoanei Bacău – comandorul Leonard Baraboi, șeful Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării – gr. de brigadă Dragoș-Dumitru Iacob, șefi de unități militare din Bacău, Iași și Miercurea Ciuc, Florin Roman – directorul adjunct al Oficiului Național Cultul Eroilor și directorul Muzeului Militar din Iași – col. (r) Dan Prisăcaru. A fost reprezentată și Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.


La ceremonial au fost prezenți militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași și ai Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni – ultimii echipați în ținuta specifică militarilor din primul Război Mondial. De asemenea, asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps” au venit cu tineri îmbrăcați în uniforme militare românești și germane specifice armatelor din Primul Război Mondial.

La deschiderea manifestării a fost citită o listă cu sute de nume ale eroilor căzuți în acest areal de luptă acum o sută de ani. Garda de onoare a prezentat onorul șefului Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării, iar intonarea marșurilor și imnurilor de stat ale României și Franței a revenit Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău, dar și Grupului vocal „Glasul Bucovinei” al Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș”.
Scopul manifestării și a semnificației Ansamblului monumental a fost prezentat de Ion Luncanu. „Prima cruce- am aflat – este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională (cu militari din 18 regimente), iar cea dea doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Édouard Berge”.

După dezvelirea ansamblului monumental, acesta a fost sfințit de un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici.
Despre semnificația evenimentului au vorbit Florin Boșoteanu, Victoria Iulișca, col. Ionel Postelnicu – comandantul Școlii de Subofițeri de Jandarmi, atașatul militar al Franței, prof. univ. dr. Petre Otu – președintele Comisiei române de istorie militară, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, gr. Dragoș-Dumitru Iacob. De asemenea, a fost transmis și un mesaj al IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Un discurs emoționant despre memoria lt. Paul Edouard Berge a rostit una dintre nepoatele eroului.
La monument au fost depuse coroane și jerbe de flori și au fost înmânate diplome de merit și diplome de onoare.
După defilarea structurilor militare prezente, a fost reconstituit un moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de asociațiile „Tradiții Militare”și„Deutsches Freikorps”.

„Bunicule, ce te-a îndemnat să vii aici într-o zi de ianuarie 1917, departe de patria ta, chiar în vremea în care fiul tău urma să se nască în Franța? Te-ai gândit că venind în România pentru a întări armata învinsă la finele lui 1916 și a te devota acestei cauze avea sens și era, poate, mai puțin riscant pentru tine ca tată de familie. Ești un erou, căci ai luptat pentru pace, pentru a opri invadarea României, pentru a apăra pacea și libertatea unui popor. Toate acestea aveau un sens pentru tine și merita să-ți dai viața”.
Françoise și Genèvieve – nepoatele eroului lt. Paul Édouard Berge

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE