Hidrobaraj la Saucesti, pentru prevenirea inindatiilor pe Siret / foto: ABA Siret Bacau

Administratia Nationala Apele Române a finalizat, prin Administratia Bazinala de Apa (ABA) Siret, aplicarea proiectului „Planul pentru Prevenirea, Protectia si Diminuarea Efectelor Inundatiilor în Bazinul Hidrografic Siret“ in perioada 2016 – 2020.

Valoarea totala a serviciilor prestate pentru intregul proiect este de aproape sapte milioane de lei, din care peste 4,5 milioane de lei prin Programul Operational Sectorial Mediu si aproape 2,5 milioane de lei de la bugetul de stat.

„S-a urmarit – ne-a informat managerul de proiect, Sorin Albescu – realizarea hartilor de hazard la inundatii pe Siret si pe tronsoane ale afluentilor sai principali (Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna si Râmnicu Sarat), identificarea unor scenarii de amenajare în punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea masurilor structurale si nestructurale pentru un management proactiv al riscului la inundatii, precum si efectuarea unei analize socio-economice a masurilor identificate, stabilirea criteriilor de prioritizare si ierarhizarea masurilor necesare”.

PUBLICITATE

Harta de hazard la inundatii reprezinta un suport cartografic complex pe care sunt figurate curbele de inundabilitate corespunzatoare debitelor cu diverse probabilitati de depasire (10%, 5%, 1%, 0,1%) si care serveste ca suport pentru întreaga activitate de gestionare a riscului la inundatii. Masurile prevazute vizeaza lucrari de aparare a populatiei impotriva inundatiilor, a obiectivelor socio-economice, a infrastructurii, obiectivelor culturale si a terenurilor agricole din zonelor riverane cursurilor de apa (diguri de aparare, protectia malurilor prin consolidare, regularizarea albiilor minore, realizarea de acumulari capabile sa stocheze volume foarte mari de apa, pentru atenuarea undelor de viitura s.a).

De asemenea, se urmareste igienizarea cursurilor de apa, refacerea perdelelor de protectie forestiera, limitarea amplasarii de constructii in albiile majore si in zonele inundabile, prognozarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, imbunatatirea sistemelor de alarmare a populatiei in situatii de inundatii, campanii de informare despre riscul inundatiilor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ