Cu un scurt, dar emoționant ceremonial organizat de Primăria Traian, duminică, 11 august, a fost dezvelit și sfințit în comună primul monument dedicat memoriei eroilor căzuți în luptele din Primul și Al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost ridicat chiar în fața Primăriei și a fost sfințit de un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici.

La ceremonial au fost prezenți președintele filialelor din Bacău ale Asociației Naționale Cultul Eroilor și Asociației Naționale a Veteranilor de Război, col. (r) Paul-Valerian Timofte, și președintele Asociației Tradiții Militare, din Bacău, col. (r) Stelian Cojocaru.

Mulți sătenii au venit la acest eveniment îmbrăcați în costume populare. Alături de ei, de primarul Sorin Gherghelucă, de conducerea comunei și de consilierii locali, au venit și un grup de militari activi, patru dintre ei fiind garda de onoare la monument.

„Acest monument – a spus asistenței col. (r) Paul Valerian Timofte – este închinat memoriei eroilor din satele comunei Traian care au căzut în cele două războaie mondiale. Locul lor de veci este, poate, în alte state sau pe teritoriul României, dar inițiativa primului primar al comunei care a ridicat aici, în memoria lor, un monument, Sorin Gherghelucă, a readus acasă numele eroilor. Și cât de frumos a fost numit acest monument, «Cartea Eroilor», pentru că este ca o carte eternă în care pot fi citite aceste nume”.

Monumentul a fost dezvelit, după intonarea imnului de stat al României, de primarul Sorin Gherghelucă, de viceprimarul Gerard- Lucian Hușanu, de parohul ortodox Gavril Trofor și de col. (r) Paul-Valerian Timofte și Stelian Cojocaru.

După oficierea ceremonialului religios au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Traian, a Consiliului Local, a Garnizoanei Bacău, a Filialei Cultul Eroilor Bacău și a Parohiei Ortodoxe Traian.
Dezvelirea monumentului „Cartea Eroilor” a continuat, la Traian, cu o serbare câmpenească, de Ziua comunei, intitulată „Sărbătoarea revederii”, numeroși săteni de aici fiind plecați la muncă în străinătate, dar acum mulți sunt întorși în vacanță să revadă locurile natale.