Primul caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat la un pacient, în vârstă de 75 de ani, din municipiul Bacău.

„Acesta a fost izolat la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Secția Boli Infecțioase Adulți în data de 14.07.2018 și a fost externat în data de 30.07.2018, ameliorat. Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa, instituția noastră a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, unitățile de primiri urgențe, Secțiile de Neurologie și Secțiile de Boli Infecțioase, în vederea monitorizării atente a tuturor persoanelor cu vârsta peste 15 ani, care prezintă simptome specifice”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău.

Totodată, în urma confirmării acestui caz, DSP Bacău a notificat și Primăria Bacău, Centrul de Transfuzii Bacău, medicul de familie și Direcția Sanitar Veterinară Bacău.
Virusul West Nile se transmite prin înțepătura țânțarilor infectați, iar aceștia la rândul lor îl contactează prin înțeparea păsărilor infectate. Factorii care favorizează apariția epidemiilor în Europa sunt: temperaturile ridicate, valurile de căldură ce urmează după ploi abundente și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

Specialiștii atrag atenția că în majoritatea cazurilor infecția nu prezintă simptome, iar când acestea apar sunt foarte variate și se manifestă în special prin: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Pentru prevenirea înțepăturilor de țânțar se recomandă amplasarea de plase de protecție la geamurile și ușile caselor, să se folosească substanțe chimice repelente și să se îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
În luna iunie, la nivelul județului Bacău, au mai fost două suspiciuni de infecție cu West Nile, care nu s-au confirmat.

Potrivit unei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de astăzi, 1 august, până la acest moment, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu West Nile, în șapte județe și municipiul București.