Mai mult de 50 la suta din pasapoartele editate de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau in lunile aglomerate din acest an, au fost pentru minori. „Cresterea solicitarilor este justificata de faptul ca adultii circula in Uniunea Europeana pe baza cartii de identitate, iar minorii nu mai pot fi trecuti in pasaportul parintilor, ci trebuie sa aiba document de calatorie individual”, declara cms. Florentina Neamtu, sef Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau.

Ea spune ca din 200 de cereri primite intr-o zi aglomerata, 100 erau pentru copii. In cazul minorilor, pentru eliberarea pasapoartelor exista doua situatii speciale. Pentru copiii care au intre 0 si 14 ani, parintii trebuie sa se prezinte la Serviciul Pasapoarte Bacau cu certificatul de nastere al copilului, in original, cu actele lor de identitate, tot in original, cu taxele achitate pentru intocmirea acestui document si cu pasaportul anterior al minorului (daca este cazul) pentru a-i fi anulat. Taxele aferente eliberarii unui pasaport pentru minor trebuie sa fie pe numele copilului.

„In ceea ce priveste taxele incasate, acestea sunt diferentiate. Pentru pasaportul electronic simplu se plateste 266 lei, iar pentru pasaportul temporar se achita 222 lei”, precizeaza cms. Florentina Neamtu. Potrivit reglementarilor in vigoare, pentru persoanele care nu au implinit vârsta de 12 ani, pasapoartele simple electronice au o valabilitate de 3 ani. Pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani, pasapoartele simple electronice au valabilitate de 5 ani. Datorita modificarii valabilitatii pasapoartelor electronice simple, sunt exceptate de la obligatia furnizarii impresiunilor digitale minorii care au sub 12 ani.

Pentru situatiile in care un singur parinte sau, dupa caz, reprezentantul legal, exercita autoritatea parinteasca, ca urmare a hotarârii de incredintare minori, este necesara prezentarea hotarârii judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori a hotarârii judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013. Pentru cazurile in care pasaportul declarat pierdut ori furat, a fost gasit de titular dupa eliberarea unui nou pasaport, acesta poate fi folosit in continuare, numai dupa prezentarea pasaportului gasit, la autoritatile competente, iar la solicitarea scrisa a titularului, noul pasaport eliberat in locul celui pierdut/furat, va fi anulat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ