In ultimele doua saptamâni, in judetul Bacau, sase femei, majoritatea tinere, au incercat sa-si puna capat zilelor cu medicamente.

Pe fondul unor neintelegeri cu familia sau cu iubitii ori fara un motiv cunoscut, acestea au inghitit mai multe pastile. In stare foarte grava a ajuns la spital o tânara de 25 de ani, din judetul Vrancea, care era in stare de coma si a fost internata pe Terapie Intensiva pentru a-i fi monitorizate functiile vitale.

O alta, insarcinata, a recurs si ea la acelasi gest. Specialistii spun ca, de regula, schimbarile de anotimp sau perioada verii, cu temperaturi ridicate, vin cu multe cazuri de depresie iar o parte dintre cei afectati ajung la tentative de suicid. In special, femeile sunt cele care apeleaza la medicamente.

„Este modul individului de a reactiona la un stres, la o situatie deosebita, nu gaseste o rezolvare iar tentativa de suicid este ca un strigat de ajutor, de a-i atentiona pe cei din jur ca are nevoie de sprijin”, explica dr. Carmen Covrig, medic specialist psihiatru, sef Sectia Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Practica a aratat ca un suicid poate fi precedat si de zece tentative.

Si copiii pot face depresie

Nu toate persoanele care incearca sa-si ia viata ameninta inainte ca vor face acest lucru. De aceea, se recomanda ca familia, care observa ca unul dintre membri este mai usor de influentat, este abatut, isi schimba comportamentul sau se afla intr-un impas existential, sa-i ofere mai multa atentie, pentru ca sunt semne ale depresiei, si sa-l indrume catre un specialist. Aceasta poate fi singura modalitate de a rezolva o stare periculoasa, cu risc vital major. De asemenea, trebuie sa ia de la indemâna acestora medicamentele ori substantele toxice pe care le au in casa si de care s-ar putea folosi pentru a-si face rau.

„Numarul depresiilor este in crestere si s-au marit si limitele. Sunt cazuri multe si la copii si la batrâni. Au fost copii de 12 ani si batrâni de 80 de ani”, a mai spus dr. Covrig. Cazurile de suicid se intregistreaza in special la persoanele active, cu vârste cuprinse intre 35 si 55 de ani, unele dintre ele doborâte de probleme minore.

A baut sapun lichid

In noaptea de luni spre marti, un tânar de 25 de ani, din judet, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau, dupa ce a baut sapun lichid. Medicii i-au acordat primul ajutor si l-au internat in Sectia Medicala pentru a fi supravegheat in continuare. Se pare ca tânarul a recurs la acest gest in urma unor neintelegeri cu familia.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ